Kris. Hela restaurangnäringen hotas när folk slutar gå ut. Nu varslas anställda hos flera aktörer. Foto: Mostphotos

21 500 krog- och hotellanställda av med jobbet

Intäkterna har tvärnitat för flera krogar och hotell efter coronavirusets isolerande inverkan. Det senaste beskedet från Hotell- och restaurangfacket är att 10 500 korttidsanställda förlorat jobbet och att 11 500 ordinarie anställda varslas.

  • Publicerad 12:29, 13 mar 2020

– Vi har aldrig haft ett liknande tillstånd tidigare. Det här är fullständigt förödande får vår bransch, säger Malin Ackholt, förbundsordförande på Hotell- och restaurangfacket (Hrf).

Att folk slutar röra sig ute på stan på grund av smittorisken av coronaviruset har snabbt slagit hårt mot är hotell- och restaurangbranschen.

Förra veckan gick Stureplansgruppen ut med att de varslar flera anställda, och strax därefter kunde facket berätta att det totalt rör det sig om cirka 14 500 anställda inom hotell.- och restaurangbranschen som riskerar jobbet.

"Har inga jobb till dem"

Onsdagen den 18 mars hade den siffran förändrats till 21 500.

– Tills i dag har vi mottagit varsel på 7000 personer. Vi väntar in ytterligare varsel på 4000 personer och minst 10 500 personer har förlorat sin extraanställning, skriver Malin Ackholt, förbundsordförande Hrf, i ett mejl till StockholmDirekt.

Corona – då varslar Stureplansgruppen personal

Extraanställda är detsamma som korttidsanställda.

– Ett antal stora aktörer som normalt sätt har extraanställda har inga jobb till dem nu, vilket drabbar de som har väldigt korta kontrakt eller jobbar dag för dag, säger Malin Ackholt.

Verksamheter kommer gå omkull

Situationen drabbar hela landet, men en stor del av de verksamheter som berörs finns i Stockholm.

– Flera arbetsgivare hamnar i ett väldigt besvärligt ekonomiskt läge när verksamheten tvärnitar. Det finns inga pengar in i systemet. Hotellen är oerhört drabbade, restauranger och alla verksamheter kopplade till mässor, säger Malin Ackholt.

Räknar ni med att verksamheter kommer gå omkull?

– I det här läget räknar vi med att vi har verksamheter som inte kommer överleva, ja. 

– Vi behöver riktat statligt stöd till vår näring omgående för att det ska finnas en näring kvar. Så allvarligt bedömer jag situationen.