Jan Hägglund och Cristina Lindberg diskuterar gladeligen hur Danderyd ska fortsätta att vara den bästa kommunen att leva i. Foto: Åsa Sommarström

2000 par ögon granskar makten

Nu är det slut med ”von oben”-attityden från slottet. Det ser Christina Lindberg och Jan Hägglund till. De driver den aktiva Facebooksidan Danderyds Debatt som blivit en pusselbit i besluten i kommunen.

  • Publicerad 12:30, 8 nov 2019

I ett rum på den översta våningen sitter Jan Hägglund och Christina Lindberg och fikar. Utanför de stora fönstren visar Stocksund upp sin färggranna höstdräkt.

Christina och Jan har bägge lätt till skratt trots att de bara har träffas ett par gånger. I det verkligen livet alltså. För på Facebook har de ”träffats” många gånger och diskuterat allt mellan himmel och jord som berör Danderyd.

De är administratörer för Facebookgruppen Danderyds Debatt som precis firade 2 000 medlemmar.

I forumet diskuteras heta ämnen, beslut och förslag som rör kommunen och majoriteten av de som är aktiva i gruppen är insatta i både sakfrågor och kommunens beslutsgång. Debattforumet har ingen beslutanderätt men visat sig ha inflytande hur frågor har hanteras.

Vi vill verkligen tacka för alla inlägg och spaningar

Christina Lindberg

– Vi tycker att det har varit över förväntan att när man släpper ordet helt fritt, vilket vi har gjort, så har vi varit positivt överraskade över hur bra det har gått, säger Christina och fortsätter.

– Det är imponerade hur insatta vissa personer är, spaningar de har gjort och vilka gräv som gjorts samt framförallt hur mycket folk bryr sig. Vi vill verkligen tacka för alla inlägg och spaningar.

Jan håller med. Det enda han har reagerat på är att några har gnällt på vilken ton som använts trots att inga sådana inlägg har anmälts eller meddelats till admin. Och i det stora hela har inte administratörerna heller behövt ta bort kommentarer.

It takes two to tango. Christina och Jan kollar igenom inläggen i Facebookgruppen Danderyds Debatt. Foto: Åsa Sommarström

Debatten väcker tranparensen

Mycket av debatten i Danderyd har på senaste tid handlat om transparens och i vissa fall bristen på transparens vilket fått invånare att reagera. Det har kommunledningen i Danderyd sagt ska bli bättre i och med det nya styret.

– Många som är medlemmar på Danderyds debatt har ett intresse men det är tekniken som har gjort det möjligt. Jag tror att det kommer att bli en revolution, inte bara här i Danderyd utan rent generellt, säger han.

– Tänk när alla kommuner i Sverige har ett eget interaktivt forum. Då kommer det bli en helt annan typ av människor som sitter i den politiska ledningen.

Förändring i kommunen

Danderyd går just nu igenom en tid av både förändring och ett krisläge ekonomiskt. Det skrivs också om kommunen allt mer i riksmedia.

– Vi känner att debatten behövs i sådana här tider, några som synar makten, politiska processer och planer. Då hoppas vi att det här forumet ska kunna bidra till ett bättre Danderyd tack vare att saker och ting har blivit mer granskade innan beslut fattas. Så har det inte alltid varit, säger Christina.

Fakta

”Cedergrenska parken på en klar andraplats”

Namn: Jan Hägglund.
Ålder: 65 år.
Bor: Stocksund.
Yrke: Fastighetsmäklare.
Utbildning: 75% KTH, 25% juristprogrammet.
Familj: Gift med Louise, fyra vuxna döttrar.
Favoritplats: Hemmabäst men Cedergrenska Parken på en klar andraplats.

Jan Hägglund Foto: Åsa Sommarström

Fakta

”Bott i kommunen sedan 1981”

Namn: Christina Lindberg.
Ålder: 38 år.
Yrke: Civilekonom, jobbar med affärsutveckling på bank.
Familj: Sambo och två barn, 5 år och 1 år.
Utbildning: Civilekonom Handelshögskolan i Stockholm, redovisning och finansiering.
Favoritplats: Skogen i Enebyberg.
Annat: Bott i kommunen sedan 1981 till nu med ca fem år i stan så totalt 34 år.

Christina Lindberg. Foto: Åsa Sommarström

 

Visa merVisa mindre