Flemingsbergsdalen. Den nya stadskärnan i Flemingsberg växer så det knakar.

Nästa etapp: 200 nya bostäder i Flemingsbergsdalen

Det växer så det knakar i Flemingsbergsdalen, den nya stadsdelen intill tågstationen. I oktober flyttar de första hyresgästerna in i bostäderna. Och i november öppnar nya Ica Maxi. Nu planeras nästa etapp med ytterligare 200 nya bostäder.

  • Publicerad 11:24, 17 aug 2016

Fyra nya bostadshus reser sig mellan Flemingsberg och Visättra.

– I oktober flyttar de första hyresgästerna in. Inflyttningen sker sedan successivt, mellan oktober och april, säger Patrik Lindqvist, projektchef på Skanska som bygger husen åt hyresvärden Heba.

Mitt emot bostadskvarteret står den svarta sporthallen, ovanpå det som ska bli ett 8000 kvadratmeter stort Ica Maxi. På taket byggs sporthallen i tre plan som kommer att rymma två planer för handboll, basket, innebandy, och badminton med mera samt ett café.

– Ica Maxi är tänkt att öppna redan i november. Samtidigt går bygget av sporthallen in i en slutfas, för att stå färdig för inflyttning i mars-april nästa år, säger Patrik Lindqvist.

Nytt gym

Det vita huset som byggs intill ska bli ett lägenhetshotell med 200 rum.

– Hotellet vänder sig i huvudsak mot företag som behöver hyra ett boende en längre tid. Från ett par veckor till några månader. Hotellet drivs av företaget Forenom, som flyttar in under slutet av 2017.

Hotellhuset består egentligen av två delar. De två första våningarna är en större gymanläggning, som öppnar i augusti nästa år.

– Det blir ett traditionellt större gym, motsvarande Sats eller Friskis. Det kommer även finnas behandlingsrum för sjukgymnaster och naprapater. Det är ett nystartat bolag som driver ett koncept som erbjuder både gym och behandling.

200 nya bostäder

Nu planeras också nästa byggetapp av Flemingsbergsdalen. I hörnet vid Regulatorbron och nya Björnkullevägen vill Skanska bygga ytterligare 200 bostäder i ett högre hus på 16 våningar.

– Vi tänker oss 150 bostadsrätter och 50 hyresrätter, ett antal butiker i bottenplan. Men också ett äldreboende med 72 vårdplatser. Det finns även möjligheter att bygga en förskola med en större innegård.

– Vi tror och hoppas att vi har en färdig detaljplan klar innan sommaren nästa år. Då skulle vi kunna börja bygga direkt efter sommaren, säger Patrik Lindqvist.

Hörnhuset. Så här kan de nya bostäderna se ut, i ett 16 våningar högt bostadshus, enligt en tidig skissbild. Foto: Illustration: Alessandro Ripellino Arkitekter/Skanska

Flemingsbergsdalen. Intill tågstationen bygger Skanska en helt ny stadsdel. De första hyresgästerna flyttar in i bostäderna i november i år. Foto: Foto: Sweco/Skanska

Flemingsberg växer till stad

I maj fick samhällsbyggnadsavdelningen uppdraget att ta fram ett utvecklingsprogram för Flemingsbergs framtida stadskärna.

Här ska ett attraktivt centrum växa fram med bostäder, handel, resturanger, kultur och nöjen. Tänk dig Liljeholmsgallerian storleksmässigt.

Kommunen hoppas också att Flemingsbergs station ska bli södertörns nya centralstation, med spårväg syd på tvären, stombussar till norra sidan och höghastighetståg till Malmö och Göteborg. Tänk dig Malmö centralstation storleksmässigt.

I hösten startar en medborgardialog om Flemingsbergs framtid.

Visa merVisa mindre