Stockholms stad började förra veckan att förbereda sig på att kunna ta emot en stor del av de personer, samt deras familjer, som varit anställda vid den svenska ambassaden i Kabul.

Nu har cirka 200 lyckats lämna landet och kommit till Stockholm. Enligt socialförvaltningen tas de emot på samma sätt som andra kvotflyktingar.

”Vi hjälper till med de initiala basbehoven som boende, mat med mera”, skriver Mona Thorin, kommunikationschef på socialförvaltningen, i ett mejl till Mitt i.

Enligt socialborgarråd Jan Jönsson (L) är det en självklarhet att Stockholm ska välkomna flyktingar som behöver skydd från krig och förtryck.

– Att personer som har stöttat svenskars arbete utomlands ska få skydd i Sverige är en hederssak, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/dana-ar-utvisningshotad-jag-behover-skydd/repuhd!whIcZKqUccR2ywlX8VVTKg/

Bostad och utbildning

Det som Socialförvaltningen gör är att ta fram lägenheter med grundutrustning. Utbildning för barn och vuxna blir en senare fråga som ska ordnas.

– Det här är en omtumlande upplevelse för de som kommer, samtidigt som de är lättade över att äntligen ha kommit fram. Det absolut viktigaste nu är att de får en lugn och trygg tillvaro efter det kaos som de har varit med om, säger Jan Jönsson (L).

Tar ansvar

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) är inne på samma linje.

– Det är självklart för Stockholm att vi tar ansvar för de anställda som bidragit till Sveriges intressen i Afghanistan. Deras arbete har varit avgörande för att vi över huvud taget har kunnat verka i landet och det minsta Stockholm kan göra är att erbjuda en fristad. Precis som de tidigare bidragit med viktiga insatser för Sverige i Afghanistan kommer de nu få möjlighet att bidra till det svenska samhället, säger hon i ett pressmeddelande.

Två tidigare utvisade greps av polis på Arlanda

Två av personerna som kom från Afghanistan med evakueringsflyg till Arlanda greps dock omgående av svensk polis, rapporterar TV4. Anledningen var att de båda personerna tidigare hade utvisats från Sverige och har återreseförbud. Anledningen är att de tidigare har dömts för brott och avtjänat straff i Sverige.

Att någon döms till utvisning tyder på att den gjorts sig skyldig till och dömts för ett grovt brott eller upprepad brottslighet.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholm-vill-korta-hyrestiden-for-nyanlanda/repucd!PoyreOJwgD7kAVIq4gQrpA/

https://www.mitti.se/nyheter/sa-manga-nyanlanda-ska-kommunerna-ta-emot-2021/reptji!Eey6QmQwHly9qlpG3vvdDg/

Artikeln är uppdaterad