200 lägenheter ska ge Nybohov mer liv

Uppe på Nybohovsberget har tiden i princip stått stilla sedan 60-talet. Nu klättrar Liljeholmens nybyggen upp mot berget när 200 nya lägenheter byggs i Nybohovsbacken.

  • Publicerad 14:17, 18 maj 2015

När man går den trädkantade Nybohovsbacken upp till Nybohovsberget slås man av den massiva miljonprograms­arkitekturen.

Ett murliknande sexvåningshus avgränsar området som känns som en relik över 60-talsarkitektur i det i övrigt nybyggesivrande Liljeholmen. Här uppe har bara tre punkthus tillkommit sedan 1960-talet. Förutom det har inte mycket hänt.

Men snart kommer området att förändras drastiskt. I Nybohovsbacken planerar Besqab och Svenska bostäder för 14 hus som ska ge 200 nya lägenheter. Planen är enligt arkitektbyrån White att Nybohovsbacken ska förvandlas ”från blåsig landsväg till en trevlig stadsgata.”

I Nybohovsbacken möter vi Barbro Barud. Hon har bott på Nybohovsgränd i 25 år och välkomnar att Nybohovsbacken ska få nytt liv.

– Det är kanon. Det blir ljusare så man vågar gå här på kvällen. Det är inte alls trevligt. Många är emot det här, men jag tycker att det är bra, säger hon.

Skamfilat rykte

Maria Pekár är på väg nerför backen med sina två små barn i vagnen. Hon har bott på Nybohovsgränd i 2,5 år. Innan hon flyttade dit förstod hon att Nybohovsberget har ett något skamfilat rykte.

– Jag kommer inte från Stockholm men innan vi flyttade hit så hörde vi att det inte var så poppis. Men vi stortrivs. Det är inte så fint utanpå, varken husen eller området. Men det är ju utsikt över hela staden, säger hon.

Startskottet firades

I måndags firades startskottet för bygget med partytält, politiker och framtida boende. Nästa vecka drar själva bygget igång och vägen hit har varit lång. Processen att få bebygga Nybohovsbacken har pågått i nära 20 år och snart kommer området att se väldigt annorlunda ut. Den breda, lummiga Nybohovsbacken med grönska på norra sidan och bergsknallar på den södra ska förvandlas till en smalare, mer stadslik gata, kantad av en allé.

– Det här är mest en infartsväg. Det här området har varit lite bortglömt och det har varit lite otryggt och stökigt. Vi vill göra det till ett attraktivt område och bygga ihop det så att det hänger ihop mer med Liljeholmen. Och Nybohovsbacken ska få en stadskaraktär, säger Malin Semb-Josefson, projektledare på Besqab.

Hälften av de 200 lägenheterna blir bostadsrätter. Ettorna börjar på 1,3 miljoner. Den dyraste lägenheten, en femma på 100 kvadrat högst upp i huset kostar nio miljoner.

Inflytt 2017

Inflytt är planerad till 2017, men redan är 71 av 79 lägenheter sålda. En av dem som kommer att flytta in i de nya lägenheterna är Fredrik Gussander. Han och hans familj har köpt en trea på 70 kvadrat för fyra miljoner kronor.

– Vi bor redan i Liljeholmen och trivs jättebra. Vi vill gärna bo kvar och det är jättesmidigt med fast pris, säger han.

Uppe på berget jobbar Neon Mahfuz på Nybohovs livs, förutom en frisersalong och en pizzeria är det den enda utåtriktade verksamheten uppe på berget. Han tror inte att de nya bostäderna kommer att göra att det blir så mycket mer folk i den lilla butiken.

– Inte så mycket i alla fall. Vi är ju på andra sidan. Man tar aldrig vägen upp, säger han.

Nybohovsbacken

I Nybohovsbacken ska Besqab och Svenska bostäder bygga 200 nya lägenheter fördelade på 14 hus. Hälften av lägenheterna kommer att bli bostadsrätter och hälften hyresrätter.

Projektet kallas för Liljeholmsblick och området väntas vara färdigbyggt vid årsskiftet 2018/2019.

Lägenheterna är mellan 34 och 108 kvadratmeter stora. Den billigaste lägenheten, en etta på 34 kvadrat kostar 1,3 miljoner. Den dyraste lägenheten, en femrummare på 100 kvadrat högst upp i huset kostar nio miljoner.

Hyrorna för Svenska bostäders lägenheter är ännu inte klara men en etta väntas kosta mellan fem- och sextusen kronor i månaden. För de största lägenheterna väntas hyran bli drygt
15 000 kronor i månaden.

Visa merVisa mindre