Christina Moe Gjerde. Nordenchef på Voi som nu etablerar sig i Sundbyberg. Foto: Pressbilder Voi

200 elsparkcyklar till Sundbyberg

Voi:s elsparkcyklar kommer nu till Sundbyberg. 200 hojar sätts ut, men de går inte att använda i hela kommunen – än.

  • Publicerad 13:43, 7 jul 2022

Den 7 juli satte Voi ut 200 elsparkcyklar i olika delar av Sundbyberg.

– Etableringar i kommuner nära centrala Stockholm, som Sundbyberg och Solna, är viktiga för att öka möjligheten att använda elsparkcyklar, säger Christina Moe Gjerde, Nordenchef på Voi.

Elsparkcyklarna kommer att finnas tillgängliga för personer över 18 år i de centrala delarna av Sundbyberg, Duvbo, Lilla Alby och Hallonbergen. De går även att köra mellan Sundbyberg, Solna och Stockholm.

Kan komma i Rissne

Till en början kommer alltså cyklarna inte att kunna köras eller parkeras i Rissne, Ör eller Ursvik. Enligt Christina Moe Gjerde behöver man prioritera var i Sundbyberg man erbjuder tjänsten för att försäkra sig om en tillräckligt hög tillgänglighet.

– Vi har från start kommit överens med kommunen om att erbjuda elsparkcyklar i centrala Sundbyberg, Duvbo, Lilla Alby och Hallonbergen. Men vi kan senare komma att utvärdera fler områden.

Då sänks farten

På kvällar och nätter onsdag till lördag sänks hastigheten på elsparkcyklarna från 20 km/h till 15km/h. Dessa tider aktiveras också ett reaktionstest i appen för att hindra att folk kör berusade. Användare som misslyckas med reaktionstestet uppmanas att ta taxi.

Det finns också låghastighetszoner på utvalda gator, där hastigheten sänks till 6km/h. 

Källa: Voi

Visa merVisa mindre

I Solna har felparkerade elsparkcyklar varit en snackis i flera år. Voi var verksamma i kommunen under sommaren 2019 och lanserades där igen i maj i år.

Enligt Voi arbetar man på olika sätt för att komma till rätta med felparkeringar. I delar av centrala Sundbyberg har man till exempel så kallade no-parking-zones.

– Där är det inte möjligt att avsluta sin resa eller parkera förutom vid särskilda platser som är markerade med vita cirklar i appen.

Användarna behöver dessutom fotografera sin parkering via appen för att kunna avsluta resan.

I de rödmarkerade områden, som exempelvis delar av centrala Sundbyberg, är det så kallade no-parking-zones. Där är det inte möjligt att avsluta sin resa eller parkera förutom vid särskilda platser för elsparkcykelparkering som är markerade med vita cirklar i appen. Foto: Pressbild Voi

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30

Snart dags för Bergshamra Pride

Nyheter Tillbaka efter pandemiuppehållet Efter en vecka av Stockholm Pride kan Solnaborna snart njuta av ännu en parad, nämligen sin egen. Lördagen 27 augusti arrangeras Bergshamra Pride på nytt efter inställda firanden under pandemiåren.fredag 5/8 13:15

Nya bilder: Här sprängs för nya t-banan till Solna

Nyheter Mitt i tittar in i arbetstunneln vid Arenastaden Om sex år ska man kunna ta tuben till Arenastaden. Då måste berg sprängas, och inte bara för spårtunnlarna. Mitt i svängde förbi Dalvägen där en 310 meter lång arbetstunnel tar form.torsdag 4/8 16:00