Den 7 juli satte Voi ut 200 elsparkcyklar i olika delar av Sundbyberg.

– Etableringar i kommuner nära centrala Stockholm, som Sundbyberg och Solna, är viktiga för att öka möjligheten att använda elsparkcyklar, säger Christina Moe Gjerde, Nordenchef på Voi.

Elsparkcyklarna kommer att finnas tillgängliga för personer över 18 år i de centrala delarna av Sundbyberg, Duvbo, Lilla Alby och Hallonbergen. De går även att köra mellan Sundbyberg, Solna och Stockholm.

Kan komma i Rissne

Till en början kommer alltså cyklarna inte att kunna köras eller parkeras i Rissne, Ör eller Ursvik. Enligt Christina Moe Gjerde behöver man prioritera var i Sundbyberg man erbjuder tjänsten för att försäkra sig om en tillräckligt hög tillgänglighet.

– Vi har från start kommit överens med kommunen om att erbjuda elsparkcyklar i centrala Sundbyberg, Duvbo, Lilla Alby och Hallonbergen. Men vi kan senare komma att utvärdera fler områden.

I Solna har felparkerade elsparkcyklar varit en snackis i flera år. Voi var verksamma i kommunen under sommaren 2019 och lanserades där igen i maj i år.

Enligt Voi arbetar man på olika sätt för att komma till rätta med felparkeringar. I delar av centrala Sundbyberg har man till exempel så kallade no-parking-zones.

– Där är det inte möjligt att avsluta sin resa eller parkera förutom vid särskilda platser som är markerade med vita cirklar i appen.

Användarna behöver dessutom fotografera sin parkering via appen för att kunna avsluta resan.