Under onsdagen den 19 maj meddelade Skolinspektionen att de återkallar godkännandet för att bedriva skolverksamhet för Frihab AB, som driver skolorna Akademiska skolan i Kista, som ligger i Husby, och Nacka international school i Fisksätra.

Enligt Skolinspektionen har problemen i både företagets ledning och skötsel av ekonomin varit för stora för att skolorna ska kunna fortsätta drivas.

– Det handlar om två delar egentligen; dels har vi sett allvarliga brister i lämplighet hos personerna i ägar- och ledningskretsen, dels har företaget en svag ekonomisk ställning och det finns en stor risk att de går i konkurs i en nära framtid, säger Anne-Charlotte Ramsthaler, utredare på Skolinspektionen.

200 måste byta skola

Beslutet gäller från 1 juli, och innebär att cirka 200 elever kommer behöva byta skola efter sommaren.

När en skola tvingas stänga är elevernas hemkommuner skyldiga att erbjuda eleverna utbildning i en kommunal skola. Eleverna kan även i mån av plats välja en fristående skola.

– Det är oerhört tråkigt för alla elever som drabbas, och ett väldigt stort beslut. Sedan 2011, när vi fick möjlighet att återkalla godkännanden, har vi stängt knappt 30 skolor. Det hör alltså absolut inte till vanligheterna, säger Anne-Charlotte Ramsthaler.

Problem i flera år

Redan 2019 konstaterade Skolinspektionen brister i Frihab AB, och meddelade att två personer i dåvarande ledningen inte var lämpliga att bedriva skolverksamhet. Då ändrades ledningen och de tidigare ägarna sålde sina aktier och lämnade sina styrelseuppdrag.

Trots det har den nya ledningen låtit personer från den gamla ledningen agera rådgivare och utöva ett inflytande över bolagets ekonomi och styre, skriver Skolinspektionen i sitt beslut.

Dessutom har nuvarande ledning givit vilseledande information till Skolinspektionen.

– Ägare och ledning har både misskött ekonomin och lämnat missvisande uppgifter om bland annat ekonomin till oss på Skolinspektionen. Vidare har man exempelvis låtit bli att betala skatt och hänvisat till att man behövde göra andra betalningar, säger Anne-Charlotte Ramsthaler.

Frihab: "Vi kommer överklaga"

Mustafa Ahmed är vd på Frihab AB. Han håller inte med om Skolinspektionens beslut och meddelar att företaget kommer att överklaga det hela, vilket de sedan beskedet kom har tre veckor på sig att göra.

– Jag tycker det är olyckligt, beslutet är helt baserat på gammal information och jag tycker inte att man tagit hänsyn till dagens läge alls. Det ser bättre ut nu än vad det gjort på många år. Vi har lyckats vända det hela även ekonomiskt, utvecklingen har varit positiv, och det kommer bara bli bättre, så vi kommer överklaga, säger han.

Enligt honom är den gamla ledningen helt utfasad.

– Vi ju bytt ut ledningen och jobbat ordentligt med att rensat upp och göra bättre. Det finns fler möjligheter nu och vi ser ljust på framtiden.

Frihab AB driver även förskolor, vilka inte faller under Skolinspektionens tillsyn. Mustafa Ahmed meddelar att dessa kommer fortsätta drivas som vanligt, oavsett utfall.

– Det är vår ambition, säger han.