GAMMAL I GAMET. Banjo är den häst som varit på Skrefsta längst – drygt 15 år. "Nu har han fått lyxsviten", säger Linda Holmqvist som är verksamhetschef på ridskolan. Foto: Claudio Britos

20 miljoner ska göra stallet i Skrefsta bättre

I somras drog renoveringen igång av Skrefsta gård igång. 20 miljoner kronor ska pumpas in i ridanläggningen de närmaste åren.

  • Publicerad 14:27, 10 sep 2019

Flera år har de väntat men nu är renoveringen av Skrefsta igång. I somras fick alla hästar boxar istället för spiltor, vilket innebär att de slipper stå fastbundna i stallet. Ett stort lyft för djurskyddet, menar Linda Holmqvist som är verksamhetschef på Skrefsta.

– Alla hästar kan nu ligga och sova med utsträckta ben. Banjo här har stått och stirrat in i en vägg, 15 timmar om dygnet i runda slängar. Nu fick han lyxsviten med fönster, säger hon.

De nya boxarna är det första som blivit klart i den stora renovering som klubbades igenom redan 2017. Nu ska stora ridhuset få ny ventilation och sedan väntar mögelsanering, elinstallationer och renovering av fasader, tak, fönster och dörrar. 20 miljoner kommer den totala notan gå på.

– Det är en väldigt nedgången anläggning. Vi behöver nya dörrar och fönster på i princip alla hus, och hagarna behöver dräneras, så att hästarna inte trampar sönder marken. Det är mycket som ska göras men det kommer bli jättefint, säger Linda Holmqvist.

LYFT. Att hästarna nu står i boxar och inte fastbundna i spiltor är viktigt för djurskyddet säger Linda Holmqvist, här med hästen Tore. Foto: Claudio Britos

SLITEN. Hela anläggningen är nedgången och i behov av renovering. Bland annat måste hagarna dräneras. Foto: Claudio Britos

Hon är glad för stödet ridanläggningen fått från kommunen och tycker sig ha sett en förändring den senaste åren med större satsning på flickidrotten.

– Jag tror att man ser värdet i vad ridsporten ger till barnen och ungdomarna. Det blir ganska starka individer som kommer ut, de som håller på med hästar. Tjejer som väger dryga 40 kilo lär sig att tampas med 700 kilos bjässar. Det gör dem säkrare, inte bara här men utanför också, säger hon.

Men det är också en förändring hos Botkyrka ridsällskap som har bidragit till det ökade stödet, tror Linda Holmqvist.

– Vi har varit stolta och velat klara oss själva och det har legat oss lite i fatet. Jag tror att vi har blivit bättre på att våga be om hjälp och försöka ställa lika höga krav som hockeyn och fotbollen.

I och med renoveringen blev det mindre plats i stallet och de platser som tidigare hyrts av privata hästägare sades upp. Nu är det istället bara ridskolans 40 hästar som runt 400 personer rider på varje vecka.

– Och även om de bara rider 45 minuter i veckan så är många här fem dagar i veckan. Det blir en egen värld, en trygg bubbla. Här får många sin frizon, säger Linda Holmqvist.

Foto: Claudio Britos

Skrefsta

Ridanläggningen ägs av Botkyrka kommun och hyrs av Botkyrka Ridsällskap.

Ridskolan startade 1967.

Att rida som junior kostar 177 – 200 kronor per 45 minuters lektion. En medlemsavgift på 300 kronor per år tillkommer.

På anläggningen finns utöver stall också ett stort och ett litet ridhus. Det finns även ett stallfritids där ungdomarna i föreningen kan hänga på eftermiddagar och helger och värma mat, läsa läxor och spela spel.

Visa merVisa mindre