Trygghet. Kamerorna ska bidra till att skapa trygghet runt centrum, enligt kommunen. Foto: Pernilla Fagerström

20 kameror ska övervaka Flemingsberg

Nu sätter kommunen upp ett 20-tal övervakningskameror runt Flemingsbergs centrum. Fler platser i kommunen kan få kameror nästa år.

  • Publicerad 09:25, 21 dec 2021

Grantorp i Flemingsberg är först ut i kommunen att få kameraövervakning. Just nu sätts ett 20-tal kameror upp runt Flemingsbergs centrum.

– Vi har kameror på en hel del skolor, men det är den första offentliga platsen, säger Catarina Klockerud, tillförordnad säkerhetschef på Huddinge kommun.

Kommunen ansökte om att sätta upp kameror i Grantorp redan sommaren 2019. Men det är en lång process att få ansökan godkänd och sedan har en upphandling gjorts.

– Det var under en period när det var väldigt oroligt i Grantorp med flera skjutningar. Men det är lika aktuellt i dag. Vi har haft flera allvarliga händelser, som då en ung man avrättades i Grantorp i somras och två barn skottskadades i Visättra. Och boende i området upplever att det är otryggt att gå vid Flemingsbergs centrum på kvällen, säger Catarina Klockerud.

I höstas hamnade Grantorp/Visättra på polisens lista över utsatta områden.

Vad har kamerorna för syfte?

– I första hand är det för att kunna bistå polisen vid brottsutredningar. Men också för att skapa trygghet. Kameror innebär inte per automatik att det inte sker några brott, men det bidrar till att öka uppklaringsgraden.

Om polisen begär ut filmmaterial har kommunen en skyldighet att lämna ifrån sig det. Polisen har sedan tidigare satt upp två kameror i Flemingsberg.

Fler kameror nästa år

Under 2022 kommer fler kameror att sätta upp på andra platser runt om i Huddinge.

– Vi har fått tillstånd för Stuvsta IP. Där kommer vi med största sannolikhet att sätta upp kameror nästa år. Sedan har vi gjort en rad ansökningar, men vi vet ju inte vilka vi får beviljade, säger Catarina Klockerud.

Kommunen har ansökt om att sätta upp kameror i Visättra, Vårby, Masmo, Segeltorp, Skogås och Trångsund.

– Huddinge centrum ägs av Huge så där kan vi inte sätta upp kameror, vi får bara ansöka om att sätta upp kameror på mark som vi äger. Men vi diskuterar att sätta upp kameror vid cykelparkeringar vid stationerna i Stuvsta och Huddinge centrum. Där behöver vi inget tillstånd.

I budgeten för 2022 avsätts 15 miljoner kronor till ett trygghetspaket där kamerorna ingår tillsammans med bland annat trygghetsvärdar, avhopparverksamhet och föräldrarådgivning.