Målet är att minska bilismen. Foto: Mostphotos

20 hushåll får testa deal – och lära sig att leva utan bil

Har ni minst en bil som används flera gånger i veckan? Är ni nyfikna på om ni kan klara er utan bil? Då har ni chansen nu. I höst erbjuds 20 hushåll i 15 kommuner ett skräddarsytt paket med kollektivtrafikkort, elcykel eller el-lastcykel och ett antal livlinor med bilpool – mot att låta bilen stå.

  • Publicerad 11:30, 8 apr 2020

– Jag kommer att göra intervjuer och av de hushåll som uppfyller urvalskriterierna väljer jag ut de som är mest intresserade och motiverade, säger Hélène Henriksson som är energi-och klimatrådgivare för Sollentuna, en av de 14 kommuner som deltar i projektet Utan bilen-dealen.

Fakta

20 hushåll i dessa 14 kommuner

20 hushåll kommer at väljas ut. För att söka ska ni bo i Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Håbo, Nacka, Nynäshamn, Salem, Stockholms stad, Sundbyberg, Sollentuna, Tyresö, Upplands Bro eller Österåker.

Energi- och klimatrådgivningen hoppas att projektet ska inspirera hushållen att resa mer klimatsmart och att sprida kunskap och goda exempel.

Bestående minskning målet

Tanken med satsningen är att visa på hur olika typer av resor kan göras utan egen bil och att det finns många fördelar med att välja andra transportsätt.

Målet är att hushållen som deltar ska minska antalet bilresor med minst 90 procent under provperioden och att de ska ha minskat antalet bilresor med minst 25 procent sex månader efter att projektet har avslutats.

Anmälan senast på söndag

Provperioden är den 1 september–30 november – men skynda dig att anmäla dig om du är intresserad. Ansökningen öppnade i slutet av mars och pågår till på söndag, den 12 april. Här kan du läsa mer om Utan bilen-dealen och även anmäla ert hushåll.

Urvalet görs av Energi- och klimatrådgivningen i samarbete med respektive kommun och det kommer bland annat att baseras på nuvarande resvanor, motivering och var ni bor.

Inget fuffens funkar

Under de 90 dagarna förbinder sig varje hushåll att inte använda sin eller sina bilar  – med undantag för start för att underhålla bilens motor och bromsar. En bild på mätarställningen ska tas före och efter provperioden för att säkerställa detta.

I gengäld får hushållen hjälp och stöttning av sina lokala energi-och klimatrådgivare och de erbjuds alternativ som till bilen så som elcykel, ellastcykel med plats för minst två barn, kollektivtrafikkort och ett antal livlinor med bilpool, hyrbil eller annan typ av bildelningstjänst.

– Det kan ju vara så att man vid ett par tillfällen absolut inte klarar sig utan bil, och då finns den möjligheten. Vi kommer att anpassa det som erbjuds efter hushållets behov, säger Hélène Henriksson.

Besked senast sista maj

Spridningen av covid-19 riskerar att sätta lite käppar i hjulen för projektet, som för så mycket annat, men upplägg och tidsramar kommer att anpassas utifrån den situation som råder i höst.

– Risken är ju att folk är mindre benägna att åka kollektivt, men vi hoppas förstås att coronaviruset har klingat av till i höst då projektet är tänkt att sätta igång, säger Hélène Henriksson.

Sista anmälningsdag är alltså den 12 april och senast den sista maj kommer besked till de 20 hushåll som har blivit utvalda att vara med i utmaningen.

Fakta

En del av Fossilfritt 2030 – Stockholms län.

Utan bilen-dealen finansieras av Tillväxtverket via den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och är en del av projektet Fossilfritt 2030 – Stockholms län.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Flicka föll från balkong – skulle spela in Tiktok-video

Nyheter Oklart skadeläge En flicka har fallit från en balkong på tredje våningen. Hon har själv uppgett att hon skulle spela in en Tiktok-video.torsdag 11/8 9:10

Nya soptunnor i Edsbergsparken

Nyheter Smarta tunnor. Sjutton papperskorgar i Edsbergsparken har bytts ut till åtta nya, smarta och stormagade.onsdag 10/8 6:15

Hon tar fajten mot kommunen – igen

Nyheter Nekades korttidsboende. Har överklagat 91-åriga Karin Kimby har tidigare tagit fajten mot kommunens beslut om äldreomsorg – och vunnit. I juni fick hon ytterligare ett avslag och nu har hon tagit upp kampen igen.tisdag 9/8 7:00