Vid Slussen var det trångt på bussarna även under tisdagsmorgonen. Foto: Johan Kristensen

20 fulla bussar rullade i morgontrafiken

På tisdagsmorgonen var det fortsatt trångt på bussarna runtom i Stockholm. SL rapporterade 20 fullbelagda turer in mot stan. – Folk var så obekväma och försökte gömma sig i sina jackor och halsdukar, säger en resenär.

  • Publicerad 08:33, 24 mar 2020

Efter måndagens trängsel i kollektivtrafiken lovade SL bättring och sa att de skulle sätta in fler bussar. Men flera vittnesmål talar om att det fortfarande varit trångt på tisdagsmorgonen.

SL bekräftade senare situationen och fick rapporter om att 20 fullbelagda bussturer åkte in mot stan under morgonen. De medger att situationen inte är tillräckligt bra och att de planerar ytterligare förstärkningar.

Frustrerade resenärer

En resenär som skrivit om trängseln i en lokal Facebook-grupp i Nacka och Värmdö och beskriver stämningen på bussen som kaotisk.

– Panikartat. Folk var så obekväma och försökte gömma sig i sina jackor och halsdukar. Kändes absolut inte bra. Hade jag inte haft ett samhällsviktigt jobb hade jag satt mig själv i karantän och inte utsatt mig för detta, berättar resenären som jobbar på förskola.

Folk försökte gömma sig i sina jackor och halsdukar

Bussresenär

Även ur buss 474 från Värmdö vällde det ut folk vid Slussen. Mats Hallman, som åkt från Gustavsberg, är kritisk till SL:s hantering.

– Folk fick ju stå. Det känns lite märkligt att det ska vara trängre i bussarna nu än innan, säger Mats Hallman på väg till Röda Bergsskolan där han jobbar.

Mats Hallman berättar att han var tvungen att välja andra vägar att ta sig hem under måndagen för att bussarna gick för sällan. Foto: Johan Kristensen.

Finns chaufförer

Enligt Aftonbladet, som pratat med fackförbundet Kommunal, finns tillgängliga chaufförer att sätta in.

– Det är långt ifrån så att man har en sådan personalbrist att man inte skulle kunna utöka trafiken så som det ser ut just nu, säger Mario Gavran, förbundsombudsman på Kommunal till tidningen.

– Jag tog en semesterdag i dag för att de inte hade något. Och så hör man nu att det är kaos i stan. Jag tycker att det är bedrövligt som de håller på nu, berättar en busschaufför som Aftonbladet pratat med.

SL vädjar om hänsyn

SL kan inte svara på varför lediga chaufförer inte kallats in och pekar på att de gör allt som går.

– Det är fackets bild. Men samtidigt är det så att vi har sjukskrivningar på upp till 30 procent och det vi gör från vårt håll är att trycka ut alla bussar som går, säger Aleksander Krajisnik, presskommunikatör på SL.

Vad säger ni till oroliga resenärer?

– Vi har förståelse för att det är väldigt besvärligt och behöver hjälpas åt för att visa hänsyn i det här allvarliga läget. Den som kan ska jobba hemifrån, och har man möjlighet så ska man ta nästa buss.

Vi vet med säkerhet att det inte kommer bli bättre i närtid

Aleksander Krajisnik, SL

Ser ni någon förbättring i närtid?

– Vi följer det dagligen, men sjukskrivningar är väldigt svårt att sia om. Vi vet med säkerhet att det inte kommer bli bättre i närtid och det finns fortsatt risk att det blir värre. Något man behöver förhålla sig till, säger Aleksander Krajisnik