20-åringar döms för rån – misshandlade äldre par på Ekerö

Fyra män döms mot sitt nekande för att ha brutit sig in hos ett äldre par på Ekerö och stulit deras ägodelar. De unga männen kommer nu avtjäna fleråriga fängelsestraff för grovt rån.

  • Publicerad 04:33, 30 jul 2020

Fredagen 13 mars blev ett par i 80-årsåldern attackerade i sitt hem på Ekerö. Fyra maskerade män band offrens fötter och händer, misshandlade och tog sönder deras mobiltelefoner för att hindra kontakten med omvärlden.

En knapp timme senare försvann männen därifrån med kontanter, kläder, smycken och klockor i parets bil. Bilen hittades senare några hundra meter från deras hem. Den äldre mannen skadades allvarlig efter att ha blivit slagen med en snöskyffel och knivhuggen flera gånger.

Nu döms fyra män i yngre 18-20-årsåldern för grovt rån och medhjälp till rån till fängelse i upp till tre och ett halvt år.

Rånarna fick bland annat med sig kontanter. Foto: Polisen

Stoppades av polis innan brottet

När polisen larmades om händelsen stängdes Nockebybron av och fyra av rånarna kunde gripas samma dag som brottet.

I april greps den femte person en.

Detta tack vare att gruppen stoppats och dokumenterats av polis samma dag som rånet. Bara ett par timmar innan brottet stoppades en bil i Årsta. I bilen påträffades verktyg som en yxa, kofot, en kniv, buntband och en walkie-walkie. Eftersom männen uppförde sig nervöst fick polisassistenten en känsla av obehag och bestämde sig för att fotografera grejerna innan bilen släpptes iväg.

Motivet okänt

Polisen har inte hittat någon koppling mellan gärningsmännen och brottsoffren. Förundersökningen visar att bara en halvtimme innan brottet ägde rum googlade rånarna på parets adress. Domstolen tror heller inte att gärningsmännen har varit i huset tidigare.

”Gärningsmännen har genomsökt bostaden efter olika föremål av värde och stannat kvar där i omkring 40–60 minuter. Gärningsmännen måste därför ha saknat kännedom om vilka värdeföremål som funnits i bostaden och var de förvarats,” kan man utläsa av domen.

Rånarna var utrustade med kniv, yxa och kofot. Foto: Polisen

Här är männens straff

En av de fem männen, en man i 30-årsåldern, friades för medhjälp till rån men fälldes för olovlig körning.

  • En 18-åring från Söderort döms för grovt rån och tillgrepp av fortskaffningsmedel till två år och sex månaders fängelse.
  • En 20-åring från Botkyrka kommun döms för grovt rån till tre år och sex månaders fängelse.
  • En 20-åring från Västerort döms för grovt rån till tre år och två månaders fängelse.
  • En 20-åring från Järva döms för medhjälp till rån till ett år och tre månader.