2 000 bostäder – så ska Lövholmen se ut i framtiden

Från industritung stadsdel till urban stadsmiljö, bara ett stenkast från innerstan. Inom några år ska 2 000 bostäder, skola, förskolor, restauranger och arbetsplatser finnas i Lövholmen.

  • Publicerad 07:45, 23 maj 2020

Det här är en del av serie om industriområdet Lövholmen. Om dåtidens fabriker, nutidens rivning och framtidens bostadskvarter. Det här är del 3: Det nya bostadskvarteret.


Numera har industrierna tystnat på Lövholmen. Stora delar av området är stängt för allmänheten. Med alla förfallna byggnader är området både lite kusligt och har irriterat många som bor i närheten. Men om bara några år ska Lövholmen sjuda av liv och stadspuls.

2 000 bostäder, skola och parker

Uppemot 2 000 bostäder ska byggas, enligt planerna. En skola, flera förskolor, kaféer och två parker finns också med i förslaget. Frågan om bostäder i Lövholmen har stötts och blötts i flera år, där intresset för att bevara de kulturhistoriska byggnaderna ställts emot värdet att bygga fler bostäder.

Enligt planen från Stockholms stad kommer bara fyra av de historiska byggnaderna att bevaras, Färgfabriken, Smedjan, Förbandsfabriken och Beckers gamla huvudkontor. De får inte rivas på grund av sitt kulturhistoriska värde och enligt Stockholms stad ska den industriella kulturhistorien tas tillvara.

Färgfabriken ska fortsätta sin verksamhet med restaurang och utställningslokal. I Beckers gamla huvudkontor planeras en skola med plats för 500 elever.

Så här kan Lövholmsvägen se ut i framtiden. Illustration: Gehl Architects

22 våningar högt

Bostäderna i Lövholmen blir lägenheter och de flesta lär bli bostadsrätter. I bottenvåningar husen ska förskolor med omkring 30 avdelningar ligga. Det finns ännu ingen färdig plan för hur husen ska se ut, men det planeras för uppemot 22 våningar höga hus, enligt Stockholms stad.

Cementas fabrik flyttar från Liljeholmen. Foto: Most photos

Behovet av nya bostäder i Stockholm verkar omättligt. Staden har länge kikat på Lövholmen som en ny stadsdel – men har under många år hindrats av Cementa som har sin fabrik här. Fabriken behöver närhet och möjlighet till både väg- och vattentransport, vilket har gjort att det varit svårt att hitta en ny plats för fabriken. Men 2017 beslutades att Cementa flyttar till Värtahamnen – vilket öppnade upp för att på allvar börja planera för ett nytt bostadskvarter.

Men mycket återstår innan planerna blir verklighet. Fler samråd där allmänhet och remissinstanser får tycka till, mer sanering av den giftiga marken och inte minst, fler rivningar. Den 28 maj ska ärendet på nytt tas upp i stadsbyggnadsnämnden.