Erik Andersson (M) lämnar in förslaget till riksdagens andra vice talman. Foto: Mostphotos

1:a april: Täby ska bli en republik

Erik Andersson (M) hade en ovanlig lösning på att komma runt skatteutjämningssystemet till den första april – att göra om Täby till en republik.

  • Publicerad 06:30, 1 apr 2018

Erik Andersson (M), partiets nya förstanamn i Täby, har under en längre tid försökt hitta ett sätt att komma runt skatteutjämningssystemet.

– Täby är en väldigt välskött kommun och det känns orimligt att vi betalar ut enorma summor i skatteutjämning till mindre välskötta kommuner som Malmö och Göteborg, säger han till Mitt i Täby.

Han säger att man tittat på flera olika lösningar, men det har visat sig vara en svår nöt att knäcka. Men nu tror man sig ha funnit en möjlig lösning – att göra Täby kommun till en typ av republik.

Men hur skulle det överhuvudtaget gå till?

– Det är ingen enkel fråga, men jag har lämnat in en ansökan till riksdagens första vice talman Ewa Thalén Finné (M) och det känns bra att vi nu har tagit det första steget, säger han.

”Vi skulle göra vissa satsningar på en egen ordningsmakt”

Erik Andersson (M)

Egna frimärken

Men skulle förslaget gå igenom finns det en rad andra frågor att ta ställning till, och där har Erik Andersson redan flera idéer.

– Vi skulle ansöka om att gå med i både EU och Nato, med tanke på vår närhet till Ryssland. I och med omvandlingen skulle vi frigöra en halv miljard extra som vi kan lägga på välfärd och även göra vissa satsningar på en egen ordningsmakt. Det är inte orimligt att tänka sig att vi skulle börja producera egna frimärken, kanske med motiv på Fredrik Reinfeldt.

Flaggan, säger han, är i princip redan klar.

– Vi har ju Täbykorset så det känns ganska självklart. Och namnet skulle vi nog vilja hålla ganska enkelt, nåt i stil med ”Republiken Täby”.

Hur skulle ni förhålla er till resten av Sverige?

– Det skulle råda pass- och tullfrihet med resten av landet.

Skulle detta inte sticka i ögonen på andra kommuner?

– Jo, det kan det nog göra.

*Allt är givetvis ett aprilskämt.