De som har passerat Ekerö kyrkas kyrkogård under året har mötts av flera fällda gravstenar. Men det är inte tal om någon gravskändning. I år var det nämligen dags att trycktesta alla ungefär 900 större gravstenar som finns på kyrkogården. Det görs vart femte år för att undvika olyckor och har blivit allt vanligare de senaste åren.

– Det blev väldigt mycket fokus på det här efter en dödsolycka i Bollebygd där en liten flicka fick en sten över sig, säger Henrik Mattsson, kyrkogårds- och fastighetschef i Ekerö pastorat.

Trycktesterna görs manuellt av personalen och är en rekommendation av Centrala gravvårdskommittén. De gravstenar som testas är stående och över 30 centimeter.

– Vi börjar med att känna på stenen. Vissa stenar är helt lösa.

Underkänt

För att klara testet ska stenen kunna stå emot 35 kilos tryck från båda håll och de får inte heller ha för lutande vinkel. Dessutom ska de ha dubbar undertill.

Under sommaren kunde arbetet avslutas. Men alla stenar klarade inte testerna. I år blev ungefär 190 stenar underkända.

– Då skickar vi brev till gravrättsinnehavaren och skriver varför stenen är underkänd, säger Henrik Mattsson.

En underkänd sten får lagas av vem som helst, men kyrkogårdspersonalen följer upp för att se om den klarar ett nytt test. I de flesta fall beställs lagning av ett gravstensföretag.

Det finns även möjligheten att låta den fällda stenen ligga kvar.

– Då får man gräva ner den lite grand, säger han.

Välte

Pastoratet har genom åren varit förskonade från skador, men olyckan har varit framme.

– I år hände det att det välte en sten av sig själv på Lovön. Det är rena turen att inte någon var där, säger Henrik Mattsson.

Nästa år det dags igen. Då testas gravstenar på fyra kyrkogårdar: Adelsö, Munsö och Lovös två kyrkogårdar.

– Man får inte börja för tidigt innan tjälen har släppt, så vi börjar i maj och är förhoppningsvis klara till midsommar.

För att inte välta stenar ska skapa oro lovar pastoratet att informera i god tid innan.

– Vi annonserar i förväg, skickar ut till gravrättsinnehavarna vad som ska ske och ber om förståelse att det kan vara liggande gravstenar runtomkring. Det kan folk ta illa vid sig av. Då måste vi berätta vad vi gör, säger Henrik Matsson.