19-åring kvinna ledde rånargäng

Först misshandlade och hotade gänget en 16-åring pojke. Sedan tvingade de honom att hjälpa till när de rånade en av hans bästa vänner. Nu har flera personer i ligan dömts.

  • Publicerad 14:42, 10 mar 2014

Anförda av en 19-årig kvinna från Täby tog sig gänget in hos en ung man i Åkersberga och misshandlade honom med sparkar och slag medan han fortfarande låg i sängen.

Med sig hade de en 16-årig kamrat till honom, som de träffat innan och tvingat vara vägvisare.

Händelsen inträffade den 10 december. Nu har ligan – Täbykvinnan, hennes 20-årige pojkvän från Åkersberga och ytterligare två män dömts för inblandning i rånet.

16-åringen har berättat hur han såg gänget vid Åkers Runö station mitt på dagen, kände igen dem som farliga och först försökte springa därifrån. Men gänget hann i kapp, misshandlade honom och tog hans mobiltelefon.

Sedan hotade de bland annat att klä av honom och lägga ut bilder på internet om han inte gjorde som de sa.

Täbykvinnan har däremot hävdat att hon varit ensam och att 16-åringen frivilligt visade vägen till kamraten och att denne gått med på att lämna ifrån sig sina saker. Det trodde inte tingsrätten på. I stället anser rätten det klarlagt att gänget rånade honom på mobiltelefon, tv-spel, laptop och tv.

16-åringen har berättat hur Täbykvinnan uppmanade honom att hjälpa till och bära ut den tunga tv:n och att han var rädd för att få mer stryk om han inte lydde. Efteråt har han drömt mardrömmar och inte vågat gå till skolan.

Enligt tingsrätten har rånet ett ”genomgående drag av mobbing” och det hela tycks mer ha handlat om att köra med personer i underläge och att skända, snarare än att stjäla.

Den 19-åriga Täbykvinnan, pojkvännen och ytterligare en ung man dömdes mot sina nekanden till tre månaders fängelse vardera bland annat för olaga tvång och rån.

Tingsrätten har då tagit hänsyn till deras låga ålder. De ska även betala skadestånd till sina offer.

Ytterligare en man, en ung Ljusteröbo dömdes för att ha tagit emot stöldgodset.

Domen har överklagats.