19-åring häktad för hatbrottet i Jordbro – fångades av kamera

En 19-årig man har häktats för det våldsamma hatbrottet i Jordbro centrum den 4 maj där en 45-årig man överfölls, och sedan fick hjälp inne hos frisören Masih Chenari. Två övriga personer, en man i 20-årsåldern och en ungdom som ska vara mellan 16 och 17 år, har släppts på fri fot. – Men alla tre är på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel, säger åklagaren Sara Sundström.

  • Publicerad 04:55, 20 maj 2019

En övervakningskamera fångade det uppmärksammade överfallet i Jordbor centrum förra lördagskvällen, 4 maj, berättar åklagaren Sara Sundström.

På filmen framgår att det är tre personer som hoppar på den 45-årige mannen, två i 20-årsåldern och en person i 16-17-årsåldern.

Samtliga tre hittades och anhölls av polisen några dagar efter överfallet, och en 19-årig man har nu häktats.

De två övriga misstänkta personerna har släppts.

– Det saknades tillräckliga häktningsskäl på de två övriga, men alla tre är fortfarande på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel, säger Sara Sundström till Mitt i.

Varför saknas häktningsskäl kring de två?

– Det finns inga synnerliga skäl på grund av ungdom och att det saknas tillräckligt stark kollusionsfara, säger Sara Sundström.

Att det saknas kollusionsfara innebär att rättsväsendet inte tror att de två ska förstöra utredningen.

Händelsen utreds som grov misshandel och hatbrott, och samtliga tre misstänkta är hemmahörande i Haninge.

Tidigare i år åtalades den häktade 19-åringen för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Åtal i hatbrottsfallet ska väckas vid tingsrätten nu på torsdag 23 maj om inte åtalstiden förlängs.

Mitt i har försökt få svar på om den ungdom som deltog i överfallet tvångsomhändertagits av socialtjänsten.

Polisens utredningsgrupp har inga uppgifter om att något sådant beslut tagits, och socialtjänstens chef i Haninge vill inte svara på vår fråga.

Hon meddelar via kommunens pressinformatör att man hänvisar till polisen under utredningen. Man delar med sig av information i fallet framöver om man inte röjer sekretessen, enligt pressinformatören.