Runt halv fyra-tiden på eftermiddagen den 31 maj i fjol jagades en 28-årig man genom Husby centrum av två maskerade män med vapen på elcyklar, som besköt honom.

Efter ett tag föll mannen omkull och blev liggandes, vilket gjorde att gärningsmännen hann ikapp och fortsatte skjuta. Mannen avled av sina skador.

Ett stort antal människor befann sig på platsen, varav många barn. Två personer befann sig även i omedelbar närhet vid skottlossningen, och utsattes för livsfara.

https://www.mitti.se/nyheter/fyra-man-atalas-for-mord-i-husby-i-varas/repvaE!FGW6C6bJk1fRlEEd@vD6@A/

Fyra åtalades

I början av januari väcktes åtal mot fyra män, födda mellan 2000 och 2003, för inblandning i fallet. Samtliga hade en koppling till en kriminell gruppering i Husby, meddelade kammaråklagare Alexandra Bittner då.

Två av männen ska ha hållit målsäganden under uppsyn och rapporterat om hans förehavanden till de två skyttarna. De två spanarna åtalades för mord och i andra hand för medhjälp till mord. Skyttarna åtalades för mord och också för framkallande av fara för annan.

I början av mars kom så domen vid Solna tingsrätt: En 19-årig man dömdes till fängelse för mord i 9 år och 10 månader. De andra tre frikändes, eftersom tingsrätten inte ansåg att bevisningen mot dem räckte för en fällande dom.

https://www.mitti.se/nyheter/19-arig-man-doms-for-mordet-i-husby/repvcd!X04iDrMb4wtiP2xe713iA/

Fastställer dom

Den dömde 19-åringen överklagade domen, och i dag, torsdagen den 12 maj, kom beskedet att Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom.

Hovrätten har efter sin genomgång av målet instämt i tingsrättens värdering av bevisningen och bedömning av de rättsliga frågorna, skriver de i ett pressmeddelande.

De skriver även att det är ställt utom rimligt tvivel att 19-åringen har varit gärningsman till mordet och att han även gjort sig skyldig till framkallande av fara för annan, i enlighet med vad åklagaren hade påstått.

– Även om det saknats bevisning i form av mordvapen som kan knytas till den nu dömde 19-åringen eller direkta vittnesiakttagelser av honom som gärningsman, har hovrätten efter en noggrann genomgång av den bevisning som åklagaren har åberopat instämt i tingsrättens bedömningar, säger hovrättsrådet Caroline Hedvall i pressmeddelandet.