19-åringen har erkänt två av rånen, bland annat mot en 10-årig pojke vid Järla skola. Foto: Stefan Källstigen

19-åring åtalas för fem rån mot barn och unga

En 19-årig man från Nacka har åtalats misstänkt för fem rån mot barn och unga. Tre av rånen har begåtts i Nacka och är en del av de rån som begåtts mot ungdomar på senare tid. I ett fall är 19-åringen misstänkt att ha knivhotat en 10-årig pojke, i ett annat fall för att ha tryckt en kniv mot ansiktet på en ung man. 19-åringen sitter häktad sedan 10 december.

  • Publicerad 12:39, 19 jan 2017

De tre rånen som 19-åringen åtalas för i Nacka har alla begåtts i de centrala delarna av Nacka.

Två av rånen begicks den 5 december.

Dels misstänks 19-åringen för att den dagen under knivhot ha rånat fyra gymnasieungdomar i en gångtunnel vid Rosenbergsvägen på en kamera som ungdomarna använde under ett skolarbete.

Han ska vid tillfället ha dragit kniv och sagt åt ungdomarna att ”passa sig”.

Hotade ”hugga” 10-åring

Samma dag ska han ha rånat en 10-årig pojke på hans mobiltelefon vid Järla skola. Även här ska han ha visat en kniv och sagt till pojken att han  skulle ”hugga honom” om pojken inte gav honom telefonen och koden till telefonen.

Den 14 november är 19-åringen misstänkt för att ha rånat en ung man på hans mobiltelefon och jackan mannen hade på sig, på Kantatvägen i Nacka. Även här är 19-åringen misstänkt för att ha dragit kniv. 19-åringen ska ha tryckt kniven mot mannens ansikte och ljumske och sagt att han skulle ”hugga honom”.

Hotade med pistol

19-åringen åtalas för ytterlig två rån, då i Stockholm. 19-åringen ska i oktober ha rånat en ung man på hans mobiltelefon vid Slussen. Här ska han hotat mannen genom att säga att han hade en pistol. Därefter sprang han från platsen.

Det andra rånet begicks i närheten av Stureby t-bana i november. Här åtalas 19-åringen för att ha rånat en 23-årig man på hans mobiltelefon och ha tvingat av mannen koden till telefonen. Han ska ha hotat att skjuta 23-åringen.

19-åringen åtalas även inbrott och skadegörelse i en restaurang i Saltsjö-Duvnäs i september. Han ska enligt åtalet ha gjort inbrott på restaurangen och där tagit en kassalåda som innehöll 3 000 kronor och även flera flaskor med alkoholdrycker. Han ska ha hotat restaurangägaren när denne dök upp på morgonen, genom att höja en flaska och kasta sten mot ägaren.

Erkänner två rån

19-åringen har erkänt två av rånet i Nacka, dels rånet i gångtunneln, dels rånet mot 10-åringen. Han har förnekat rånet på Kantatvägen, vid Slussen och i Stureby. Han har även förnekat inbrottet på restaurangen.

19-åringen sitter häktade sedan 10 december.

Rättegången med mannen börjar den 26 januari i Nacka tingsrätt och beräknas pågå i fem dagar.

Läs mer: Rånvåg mot barn i Nacka

Läs mer: Ungdomsgäng i Nacka forum ska kartläggas