19-årig Täbybo döms för våldtäkt

En 19-åring döms bland annat för våldtäkt efter att ha förgripit sig på tre jämnåriga kvinnor. Straffet blir skyddstillsyn med en särskild behandlingsplan.

  • Publicerad 16:10, 24 feb 2014

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om händelsen då tre unga kvinnor ska ha blivit sexuellt ofredade av en 19-årig bekant efter en festfylld sensommarkväll.

Nu har domen fallit. Mannen döms mot sitt nekande för våldtäkt, sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

Enligt domen ska 19-åringen ha gått mellan kvinnornas sängar, och utnyttjat den ”särskilt utsatta situation” som de varit i på grund av sömn och berusning. Trots kvinnornas protester ska han ha inlett sexuella handlingar.

– Alla kvinnorna var mer eller mindre i sovande tillstånd när han inledde det här, säger kammaråklagare Madeleine Pettersson.

Efter ett tag ska mannen ha avbrutit gärningarna. Eftersom det inte förekommit våld, uppstått fysiska skador och har varit ett kort händelseförlopp ska våldtäkten, där mannen gick steget längre än med de andra två kvinnorna, bedömas som mindre grov. Det innebär ett lägre straff än minimistraffet på två års fängelse.

Tingsrätten bedömer i stället att gärningen ger fängelse i nio månader. Men eftersom 19-åringen är ostraffad, lever under ordnade sociala former och är villig att delta i ett behandlingsprogram döms han till skyddstillsyn med en särskild behandlingsplan.

– Det är ganska ovanligt, säger Madeleine Pettersson.

– För att man ska få behandling för våldtäkt måste man vara motiverad till det och därför mer eller mindre gått med på att det som har hänt inte varit bra.

19-åringen ska ha medgett delar av händelserna, men säger att han inte uppfattat att kvinnorna sagt ifrån. Kvinnornas berättelser bedöms dock som trovärdiga och samstämmiga.

– Den här domen sticker ut lite grann på det viset att de har gått på kvinnornas berättelser, säger Madeleine Pettersson.

Mitt i har sökt 19-åringens försvarare som inte vill kommentera domen.

Domen sticker ut lite grann på det viset att de har gått på kvinnornas berättelser. Madeleine Pettersson Kammaråklagare