Risk för fler flyttar mellan förlossningsenheter, enligt uppropet från anställda. Foto: Dennis Tihinen

186 anställda kräver fler BB-platser på NKS

Nästa år ska förlossningen flytta in på Nya Karolinska i Solna. Men det saknas en hel BB-avdelning. Nu larmar 186 läkare, barnmorskor och undersköterskor på Karolinska universitetssjukhuset att platserna på NKS inte kommer att räcka till.

  • Publicerad 16:41, 4 dec 2017

I ett brev som skickats till sjukvårdslandstingsråden, socialminister Annika Strandhäll (S) och ledningen på Nya Karolinska i Solna (NKS) larmar 186 anställda på universitetssjukhuset om konsekvenserna när förlossningen flyttar in nästa höst. Något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Från 54 till 24 platser

Förlossningen på NKS kommer att ha 24 platser och planen är att det ska genomföras 3 200 förlossningar där varje år. Idag har Karolinska universitetssjukhuset i Solna 54 förlossningsplatser och genomför cirka 3 800 förlossnigar per år.

– Vi bedömer att vi behöver fler platser om vi ska kunna förlösa 3 400 gravida om året. Det räcker inte till med 24 platser, säger Ingela Hulthén-Varli, överläkare och medicinskt ansvarig vid Gamla Karolinska i Solna.

Hon är en av de 186 som skrivit under uppropet.

Riskfyllt flytta sköra barn

Enligt uppropet skulle platserna på förlossningen på NKS endast räcka till 2 200 förlossningar per år – maximalt.

– Södertälje sjukhus har 24 platser och de förlöser cirka 2 200 gravida varje år. De har inga högriskpatienter, vilket innebär att det är kortare vårdtid, säger Ingela Hulthén-Varli.

För att klara av 3 200 förlossningar per år skulle det behövas 12 BB-platser till. De anställda bakom uppropet, menar att flytten till NKS, som det ser ut idag, kommer innebära en minskning med 1 500 förlossningar per år i länet.

Vad får platsbristen för konsekvenser?

– Det vi är oroliga för att är man skickar patienter mellan sjukhus, att vi inte har tillräckligt utrymme för BB-vård. Det är inte bra att bli förlöst och sedan flytta efteråt, det är inte förenligt med bra vård. Det är riskfyllt att flytta sköra barn. Man ska förlösas på det sjukhus som man sedan vårdas på, säger Ingela Hulthén-Varli.

”Måste lösa sig”

På NKS kommer det finnas en stor neonaltalavdelning med 28 platser för vård av för tidigt födda. Men om det inte finns tillräckligt med förlossningsplatser på NKS riskerar många för tidigt födda att födas på andra sjukhus och sedan flyttas till NKS.

Ella Bohlin (KD), sjukvårdslandstingsråd, håller med om att det behövs fler förlossningsplatser, men enligt henne och verksamhetsledningen på NKS handlar det om färre platser, mellan 8-10.

– Jag har tagit kontakt med sjukhusledningen i samband med detta. De har sagt att de kommer att klara att lösa platsbristen. Om de inte skulle göra de måste de dra i handbromsen, säger hon till Mitt i.

Tidigare har man tittat på om man kunde skapa platser på det närliggande patienthotellet, men det blev inte av. Nu måste de se efter andra lösningar.

Är du trygg med att det löser sig innan förlossningen flyttar in på NKS?

– Det måste lösa sig och jag litar på att verksamhetsledningen på NKS gör det, ja. Beställningen från politiken är tydlig. För att klara 3 200 förlossningar per år krävs fler platser och då får sjukhuset lösa det.