180 långtidsarbetslösa fick hjälp i EU-projekt

Tack vare pengar från den Europeiska socialfonden har 180 långtidsarbetslösa i Huddinge, Botkyrka och Salem tagit ett steg närmare arbetsmarkanden. – De flesta har fått jobb i vanliga företag, berättar projektledaren Maria Reed.

  • Publicerad 13:51, 3 jun 2019

Projektet MIA – mobilisering inför arbete – startade i april 2017 och bedrivs som sex olika delprojekt i Stockholms län. Ett av dem omfattar Huddinge, Botkyrka och Salem och här har 296 före detta långtidsarbetslösa anmält sig.

– De kan till exempel ha varit sjukskrivna eller ha en funktionsnedsättning, säger Maria Reed, projektledare på Huddinge kommun, i ett pressmeddelande.

Hittills har 180 av dem fått hjälp på något sätt. 47 personer har börjat arbeta eller studera, och 71 personer har gått vidare till arbetsförberedande insatser i kommunerna eller på Arbetsförmedlingen.

– De flesta har fått jobb i vanliga företag.  Några har fått arbete hos sociala företag som Stadsmissionen eller Hela Människan, men det är överraskande många vanliga företag som hört av sig också och erbjudit jobb, säger Maria Reed i pressmeddelandet.

 

 

Fakta

Röster från deltagarna

Stina, 32: Jag är tacksam för mitt nya liv

”Jag fick ett så kallat blixtjobb på Stockholms Stadsmission. Genom rätt stöd kunde jag gå från att städa till att arbeta i butik. Min Case manager såg mig, upptäckte det lilla jaget som fanns. Hon hjälpte mig att våga stå för min bakgrund.

Idag tycker jag att jag har lyckats. Jag har hittat min envisa sida. Om jag så ska göra gratisarbete för att komma dit jag vill, gör jag det. Jag har skrivit på för en tjänst i butiken och tänker utvecklas och kliva högre.

Kanske får jag aldrig den höga lön jag hade som event-ansvarig, men jag är tacksam för mitt nya liv”.

Genom rätt stöd kunde jag gå från att städa till att arbeta i butik

Martin, 28: Nu vet jag hur jag ska få den yrkesutbildning jag vill ha

”Jag fick chans att arbetsträna på ett socialt företag. Först fyra timmar om dagen, sedan utökades arbetstiden till åtta timmar per dag. Så fort arbetsträningen var klar, började jag och min handledaren fokusera på studier.

Nu vet jag hur jag ska få den yrkesutbildning jag vill ha. Jag börjar med att komplettera med de ämnena jag behöver för att komma in på utbildningen. Sedan ska det bli skönt att jobba och få egen lön.

 

Deltagarna kommer från Huddinge/Botkyrka/Salem. Namnen är fingerade.

Källa: MIA-projektet
Visa merVisa mindre