På mindre än en veckas tid har tre unga personer skjutits ihjäl i Stockholms län. Under 2021 visar polisens statistik nästan 80 inrapporterade skjutningar som har lett till att 18 personer mist livet och att över 20 personer har skadats.

Hårdare tag föreslås i ny utredning

För att få stopp på våldspiralen presenterade justitie -och integrationsminister Morgan Johansson (S) under tisdagen en utredning som tagits fram av hovrättspresidenten Anders Perklev.

– Det är de mest omfattade straffskärpningarna mot gängen någonsin. Men jobbet är långt ifrån färdigt. Det finns många gängkriminella som går omkring och tror att de är de som bestämmer, men det finns bara en plats för dem – på kåken. Samhället kan inte lägga några fingrar emellan, säger Morgan Johansson.

https://www.mitti.se/debatt/debatt-nu-kravs-en-nationell-offensiv-mot-gangen/repuhs!3jRhPFtuNgxPumO5HzhO3w/?fbclid=IwAR1-In65hofuBglKONfa1fVR8c5kng3qAJzv5wZWjOrSNZajf9O1-EBoW7Y

De nya förslagen går hårt åt gängkriminella som bedöms ligga bakom de flesta skjutningarna. Man pekar också ut drogförsäljningen som den viktigaste inkomstkällan för gängen och därför vill man införa ett minimistraff på sex månader för drogförsäljning på gatan. Även den som köper eller bara tänkt köpa ska kunna straffas.

Hindra vuxna från att utnyttja barn

Vidare tar utredningen sig an rekryteringen av unga till gängen som en av de värsta delarna av situationen.

– Att skola in barn och unga i våld och missbruk. Man kan knappt tänka sig något värre att göra som vuxen, säger Morgan Johansson.

https://www.mitti.se/nyheter/polisens-larm-lagstadiebarn-hanterar-knark-och-vapen/repuhk!ytHPaloS8RWCgxmn7Z6WFQ/

I utredningen som ska ut på remiss under hösten föreslår man att det kan bli straffbart att rekrytera unga personer till gäng och även straffbart att låta yngre personer utföra brott även om de gör det frivilligt.

Vill införa besöksförbud

Liberalerna i stadshuset välkomnar Socialdemokraternas tuffare linje. Men det räcker inte anser socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

– Verkligheten låter sig inte fångas så lätt av lagtexten. Nyrekrytering till kriminalitet sker subtilt, genom att de unga bjuds in i sociala sammanhang, säger han.

Istället vill han att man går ännu längre och införa ett umgängesförbud som gör det olagligt för vuxna gängkriminella att interagera med och påverka barn.

– Myndiga som har dömts för allvarliga brott som knarkförsäljning, vapenbrott eller rån, ska åläggas att under en prövotid distansera sig från minderåriga utanför den egna familjen.

https://www.mitti.se/stockholm-direkt/anna-konig-jerlmyr-vill-locka-poliser-med-hogre-lon/repucE!f62s3eEJLu@aq3mXLETHrA/

https://www.mitti.se/stockholm-direkt/dodliga-valdet-okar-igen/repucD!pXALpL0f@5qx2tNjkXLCVg/