Justitieminister Morgan Johansson vill att de som rekryterar unga till gäng ska kunna straffas hårdare. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

18 skjutna till döds i Stockholm i år – så vill regeringen stoppa våldet

På mindre än en vecka har tre unga personer skjutits ihjäl i Stockholms län. Totalt har 18 personer dödats i skjutningar i år. I en ny statlig utredning föreslås nu strängare straff för att stoppa våldet. Bland annat ska rekrytering av barn till kriminalitet straffas hårdare.

  • Publicerad 18:06, 24 aug 2021

På mindre än en veckas tid har tre unga personer skjutits ihjäl i Stockholms län. Under 2021 visar polisens statistik nästan 80 inrapporterade skjutningar som har lett till att 18 personer mist livet och att över 20 personer har skadats.

Hårdare tag föreslås i ny utredning

För att få stopp på våldspiralen presenterade justitie -och integrationsminister Morgan Johansson (S) under tisdagen en utredning som tagits fram av hovrättspresidenten Anders Perklev.

– Det är de mest omfattade straffskärpningarna mot gängen någonsin. Men jobbet är långt ifrån färdigt. Det finns många gängkriminella som går omkring och tror att de är de som bestämmer, men det finns bara en plats för dem – på kåken. Samhället kan inte lägga några fingrar emellan, säger Morgan Johansson.

Flest skjutningar i Järva och Botkyrka under 2021 – så ser det ut där du bor:

Botkyrka kommun: 11 skjutningar. 2 döda. I övrigt inga inrapporterade skador.

Farsta/Bandhagen: 4 skjutningar. 4 skadade.

Björkhagen/Kärrtorp/Bagarmossen: 4 skjutningar. 1 död. 2 skadade.

Haninge: 1 skjutning. 1 skadad.

Huddinge: 3 skjutningar: 1 död. 2 skadade.

Järfälla: 2 skjutningar. 3 skadade.

Järva: 13 skjutningar. 8 döda. 2 skadade.

Nacka: 3 skjutningar. 1 död i övrigt inga inrapporterade skador.

Hägersten/Skärholmen/Sätra: 6 skjutningar. 1 död. 1 skadad.

Märsta: 3 skjutningar. 2 döda. 1 skadad.

Upplands Väsby: 6 skjutningar. 5 skadade.

Kungsängen: 1 skjutning. Inga inrapporterade skador.

Solna: 3 skjutningar. 1 död. I övrigt inga inrapporterade skador.

Sundbyberg: 2 skjutningar. 1 skadad.

Täby: 1 skjutning. Inga inrapporterade skador.

Hässelby: 2 skjutningar. Inga inrapporterade skador.

Vällingby: 1 skjutning. Inga inrapporterade skador.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

De nya förslagen går hårt åt gängkriminella som bedöms ligga bakom de flesta skjutningarna. Man pekar också ut drogförsäljningen som den viktigaste inkomstkällan för gängen och därför vill man införa ett minimistraff på sex månader för drogförsäljning på gatan. Även den som köper eller bara tänkt köpa ska kunna straffas.

Hindra vuxna från att utnyttja barn

Vidare tar utredningen sig an rekryteringen av unga till gängen som en av de värsta delarna av situationen.

– Att skola in barn och unga i våld och missbruk. Man kan knappt tänka sig något värre att göra som vuxen, säger Morgan Johansson.

Polisens larm: Lågstadiebarn hanterar knark och vapen

I utredningen som ska ut på remiss under hösten föreslår man att det kan bli straffbart att rekrytera unga personer till gäng och även straffbart att låta yngre personer utföra brott även om de gör det frivilligt.

Vill införa besöksförbud

Liberalerna i stadshuset välkomnar Socialdemokraternas tuffare linje. Men det räcker inte anser socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

– Verkligheten låter sig inte fångas så lätt av lagtexten. Nyrekrytering till kriminalitet sker subtilt, genom att de unga bjuds in i sociala sammanhang, säger han.

Istället vill han att man går ännu längre och införa ett umgängesförbud som gör det olagligt för vuxna gängkriminella att interagera med och påverka barn.

– Myndiga som har dömts för allvarliga brott som knarkförsäljning, vapenbrott eller rån, ska åläggas att under en prövotid distansera sig från minderåriga utanför den egna familjen.

https://www.mitti.se/stockholm-direkt/anna-konig-jerlmyr-vill-locka-poliser-med-hogre-lon/repucE!f62s3eEJLu@aq3mXLETHrA/

Dödliga våldet ökar igen

Utredningen i korthet

Skärpta straff för flera brott som är vanliga i kriminella nätverk, bland annat narkotikaförsäljning, grov utpressning och grovt olaga hot.

Ett skärpt minimistraff för rån.

En ny form av straffskärpningsregel i brottsbalken som är avsedd att ha kraftig verkan vid våldsamma konflikter i den kriminella miljön.

Att brottet människoexploatering ska utvidgas till att också omfatta den som utnyttjar annan i brottslig verksamhet, även ungdomar.

Ett särskilt brott för den som på annat sätt främjar ungdomsbrottslighet.

Utvidgade förutsättningar att skärpa straffet för den som återfaller i brott.

En presumtion för häktning vid misstanke om brott vars minimistraff är fängelse i ett år och sex månader. I dag krävs ett högre minimistraff för att en presumtion för häktning ska gälla.

Utredningen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2023 och innebär även över en halv miljard för att bygga ut fängelser och häkten.

Källa: Regeringen.se

Visa merVisa mindre

Kritik mot fritidsgård – publicerade nidbild

Nyheter Många har reagerat och hört av sig till kommunen I augusti lade fritidsledare i Sollentuna upp en bild på Instagram. Nu i september har bilden väckt starka reaktioner. Exempelvis har Stop Asian Hate Sweden reagerat på bilden som man menar är en...måndag 26/9 10:38