Det finns 176 barn i Danderyd som har föräldrar med skulder hos Kronofogden. Foto: Mostphotos

176 barn lever med skuldsatta föräldrar

I Danderyd lever få barn i skuldsatta familjer – i hela landet är det bara Lomma som har färre. Men det finns ändå 176 barn i kommunen som har föräldrar med skulder hos Kronfogden.

  • Publicerad 13:56, 9 jul 2018

För de allra flesta barn innebär sommaren en tid av glädje och lek. Men för barn som lever i en skuldsatt familj kan det vara en jobbig ledighet. När andra familjer gör utlandsresor finns det andra som måste säga nej när barnen står och tjatar vid glassdisken.

Flest skuldsatta i Botkyrka

Kronofogden presenterar nu siffror för hur många barn som lever i skuldsatta familjer. I Danderyd finns det 176 barn (motsvarande 2,1 procent) med föräldrar som har skulder hos Kronofogden – det är näst bäst i hela landet. Flest skuldsatta i länet bor i Botkyrka.

– Vi vill lyfta fram att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet och uppmuntra vuxna att våga prata med barn om ekonomi, säger Anna-Karin Lindahl, som arbetar med att förebygga skuldsättning hos Kronofogden i ett pressmeddelande.

Prata med barnen

Hon säger att det är viktigt att prata med barn om ekonomi, så att de inte tror att det är deras ansvar om familjen har svårt att få pengarna att räcka till.

– Lika viktigt som att uppfostra barnen om andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar och varför det ser ut på ett visst sätt i familjen, säger hon.

Få hjälp av Bris

Kronofogden samarbetar sedan en tid tillbaka med Bris (Barnens rätt i samhället) med frågor som rör just barn i skuldsatta familjer.

– Bris kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barnen stöd i hur de kan hantera känsliga situationer. Till exempel när de inte kan följa med på utflykter eller andra aktiviteter för att familjen inte har råd. Vi kan exempelvis föreslå saker som inte kostar pengar och berätta att kompisarna ofta är mer förstående än de tror, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.


Andel av barn som har skuldsatta föräldrar

Källa: Kronofogden

Fakta

Tips om hur du ska prata med barnen

  • Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen måste prioritera att lägga pengar på och varför.
  • Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga som vuxen med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.
  • Var tydlig med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi, att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem.
Källa: Kronofogden, Bris
Visa merVisa mindre