Regalt motiv. Troligtvis föreställer målningen Lovisa Ulrika, som var drottning 1751–1771. Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet

1700-talsmålning gömde sig bakom tak på Södermalm

Det går aldrig att hela säkert att veta vad som kan dyka upp när en lägenhet renoveras. I en bostad på Södermalm hit något lite mer ovanligt – ett takmålning från 1700-talet.

  • Publicerad 13:40, 23 mar 2021

Det går aldrig att hela säkert att veta vad som kan dyka upp när en lägenhet renoveras. Bakom kaklet kan svartmögel gömma sig, kanske har myror letat sig in under golvet.

I en etta, i ett gårdshus i Mariaområdet, gömde sig något mer ovanligt – en takmålning från 1700-talet.

Den var inte helt okänd, men var länge förbyggd. Den avtäcktes av en privatperson som skulle renovera bostaden, berättar Katinka Bergvall, antikvarie på Stadsmuseet.

– När de tittade på taket syntes lite av målningen, och då vände de sig till oss för att höra om vi visste något mer om den.

Händer titt som tätt. Att spännande, historiska tingestar dyker upp vid renovering är inte helt ovanligt, menar Stadsmuseet. Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet

Avbildad drottning

Målningen, som visade sig täcka hela innertaket, har bland annat en person som motiv. Troligtvis är det Lovisa Ulrika, som levde och var drottning stor del av 1700-talets andra hälft, då huset uppfördes.

Samma bostad renoverades på 1980-talet, och då sammanställdes en text om målningen.

I den går att läsa att rummet i fråga, på 1700-talet, kan ha hyrts av Gustav III:s kammarpage (och senare hovstallmästare) Adolf Fredrik Munck. Enligt ett envist rykte ska han använt platsen för hemliga möten med en älskarinna.

Den som kan sin historia kanske redan är bekant med Adolf Fredrik Munck, då denne 1775 ska ha hjälpt Gustav III på kungens bröllopsnatt, genom att fullborda äktenskapet med drottning Sofia Magdalena.

Dokumenteras för eftervärlden

Takmålningen har nu dokumenterats av Stadsmuseet.

– Ägarna kopplade på en konservator och en antikvarie, som gjort bedömningen att den bästa åtgärden för att bevara målningen är att bygga in den igen. Sedan ska en dekormålare återskapa en kopia lik originalet på det nya innertaket, säger Katinka Bergvall.

Att Stadsmuseet får tips om spännande, historiska ting som dyker upp runt om i staden är inte ovanligt. Det sker ungefär en gång i månaden, menar Malin Myrin, chef för kulturenheten på Stadsmuseet.

– Oftast skickar vi ut en fotograf och ger råd om hur det som hittats bäst bevaras. Att bevara på plats är ofta det absolut bästa. Måste det bort ser vi gärna att det bevaras i samma fastighet, säger hon.