Flera barn kan tvingas sluta simma på Gustavsbergsbadet när det kommunägda badet vill tjäna mer pengar på andra besökare (genrebild). Foto: Mostphotos

170 barn kan få sluta simma – badet vill tjäna mer pengar

Närmare 170 barn och ungdomar i Gustavsbergs simsällskap kan tvingas sluta med simning. Kommunägda Gustavsbergsbadet brottas med sjunkande intäkter i coronatider och hoppas kunna tjäna mer pengar på andra besökare genom att halvera klubbens träningstider.

  • Publicerad 05:00, 14 aug 2020

Gustavsbergsbadet har tappat besökare under coronapandemin och personal på det kommunägda badet har permitterats. I hopp om att få näsan ovanför ytan och tjäna mer pengar på andra besökare vill badet minska träningstiderna för Gustavsbergs simsällskap. Från drygt 55 timmar i veckan till 24,5 timmar.

Enligt förslaget får klubben börja sina träningspass på vardagar klockan 19 – två timmar senare än tidigare.

– För de yngre simmarna går det inte att träna så sent, säger Lotta Wiker, ordförande i Gustavsbergs simsällskap.

Lotta Wiker, ordförande i Gustavsbergs simsällskap.

Klubbkvällen på söndagar försvinner

Dessutom försvinner klubbkvällen på söndagar mellan klockan 16 och 21 på söndagar. Då har simhallen varit stängd för allmänheten endast öppen för Gustavsbergs simsällskaps medlemmar.

Klubben tycker att Gustavsbergsbadet bryter mot Värmdö kommuns policy när man sätter bolagets ekonomi framför barn och ungdomar.

Kommunägda Gustavsbergsbadet har tappat besökare i coronatider. Foto: Stefan Källstigen

”Då dör klubben”

Sedan i maj har klubben försökt få bättre träningstider utan att lyckas. Under fredagen ska representanter för Gustavsbergs simsällskaps styrelse och Gustavsbergsbadets ledning mötas igen.

– Jag hoppas att det löser sig och att vi får träna på söndagarna. Helst att vi kan få larma och låsa själva eller att vi betalar någon av deras personal, säger Lotta Wiker.

Vad händer klubbens träningstider halveras?

– Vi måste skära ner, vi behöver mer än halvera klubben. Som träningstiderna ligger – efter klockan 19 – blir det väldigt svårt att bedriva någon verksamhet för de yngre simmarna. De äldre simmarna kanske kan gå till andra klubbar men det finns en stor risk att de yngre slutar med simning helt och då dör klubben.

S vill att kommunen ska stå för kostnaden

Socialdemokraterna vill att kultur- och fritidsnämnden ”skyndsamt ser över hur situationen kan lösas på bästa möjliga sätt”. Partiet är kritiskt till att Gustavsbergsbadet drivs som ett bolag.

– Barn och ungas fritidsverksamheter ska inte bli lidande på grund av Gustavsbergsbadets ekonomiska situation. Kultur- och fritidsnämnden bör stå för kostnaden på samma sätt som med andra fritidsverksamheter för barn och unga, säger Julia Ekedahl-Lotoft (S), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Julia Ekedahl-Lotoft (S), andre vice ordförande i kultur och fritidsnämnden.

”Vi ska försöka hitta lösningar”

Kommunalrådet Deshira Flankör (M) hoppas på en positiv lösning.

– Idrotten är jätteviktig och vi subventionerar den i stor utsträckning på Värmdö. Vi vet att många barn vill fortsätta simma och och vi ska försöka hitta lösningar. Och jag vet att Gustavsbergsbadets styrelse ska träffa simklubben för att försöka hitta en lösning.

Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande.

Hon medger att möjligheten till statligt stöd i coronakrisen hade varit större om kommunen hade ägt Gustavsbergsbadet direkt i stället för genom ett kommunalt bolag.

– I en pandemi drabbas alla verksamheter, det finns ingenting som är gratis någonstans. Vi kan inte döma en driftsform efter en pandemi.

Fakta

170 barn och ungdomar

Gustavsbergs simsällskap bildades 2001 har närmare 170 simmare mellan 7 och 16 år.

Klubben skriver på sin hemsida att den ska ”verka för att Värmdö kommuns invånare och dess simidrottspotential tas tillvara med både bredd och elitsatsningar”.

Källa: Gustavsbergs simsällskap