KNIVBRÅK. Det var i december förra året som en person blev knivskuren vid Enskede Gårds gymnasium. Foto: StockholmDirekt

17-åring mordåtalas efter knivdåd på skola

Den 17-åring som misstänks för knivdådet på Enskede Gårds gymnasium i december förra året åtalas nu för mord. Enligt åklagaren ska han ha knivhuggit offret med uppsåt att döda.

  • Publicerad 12:53, 9 apr 2018

Det var den 13 december förra året som en 17-åring pojke knivhöggs till döds på Enskede Gårds gymnasium i Södra Stockholm.

En 17-åring greps i samband med händelsen och sedan dess suttit häktad. Nu åtalas han för mord.

Enligt den stämningsansökan som på måndagen lämnades in till Södertörns tingsrätt ska den misstänkte gärningsmannen ha knivhuggit sitt offer ett flertal gånger i över kroppen, varav tre i ryggen, vilket lett till att denne avled.

Enligt det rättsmedicinska utlåtandet ska detta ha skett till direkt följd av inre blodförlust och blödning till hjärtsäcken.

Elev knivskuren på skola i södra Stockholm

17-åringen åtalas även för ett fall av misshandel alternativt vållande till kroppsskada i samband med händelsen, då han ska ha knivskurit en person i fingret.

Själv nekar 17-åringen till anklagelserna.

Bland bevisningen finns flera vittnesförhör som berättar att de såg 17-åringen knivhugga offret. Det finns även övervakningsfilm från skolan och en mobilfilm från tillfället.
Polisen har även beslagtagit 17-åringens kläder och säkrat ett misstänkt mordvapen.

Enligt vittnen har 17-åringen varit inblandad i konflikter på skolan tiden före dådet, något som skolans rektor vittnar om.

Knivskurna eleven avliden

17-åringen åtalas även för ringa narkotikabrott för att olovligen ha brukat cannabis och amfetamin samt ytterligare ett fall av misshandel på Enskede Gårds gymnasium den 9 oktober förra året. Då ska han, enligt åtalet, ha slagit en person blodig i ansiktet.

17-åringen erkänner ringa narkotikabrott men nekar till övriga anklagelser.

Han åtalas även för vapenbrott och narkotikabrott i samband med en husrannsakan i hans bostadshus där polisen hittad en pistol samt kokain, amfetamin och det narkotikaklassade tramadol.

Dämpad stämning på skolan efter knivdådet

Den 3 februari misstänks han även ha slagit sönder ett fönster med en termos i häktet i Sollentuna.

17-åringen nekar även till dessa anklagelser.

Rättegången kommer att hålla bakom stängda dörrar i Södertörns tingsrätt.