Brottsplats. En man i 20-årsåldern sköts i höften på gångbron över Handelsvägen, bakom Ica Bea. Foto: Google Maps/Polisen

17-åring dömd för Svedmyraskott

På en gångbro i Svedmyra blev en man i 20-årsåldern attackerad med kniv. När han låg på marken blev han skjuten i höften. En 17-årig pojke har nu dömts till ett års sluten ungdomsvård för synnerligen grov misshandel.

  • Publicerad 14:59, 8 apr 2021

På kvällen den 1 juli i fjol reagerade grannar i Svedmyra över något som lät som skott.

Två av dem gick ut på balkongen och blev vittnen till en våldsam uppgörelse på gångbron nedanför huset på Handelsvägen. Två personer överföll en tredje med slag och sparkar och försökte hugga honom med kniv.

Det hela slutade med att en av angriparna avfyrade ett skott med pistol mot den liggande mannen på bron. Mannen, som är i 20-årsåldern, träffades i höften. Han överlevde men uppges ha fått bestående skador.

17-åring dömd

Nu har Södertörns tingsrätt avkunnat dom i målet. En 17-åring – vid brottstillfället bara 16 – har dömts som en av gärningsmännen.

Teknisk bevisning blev avgörande. Hans dna fanns enligt domen i blodspår, bland annat på en keps och en knivslida.

Tingsrätten: Inte mordförsök

17-åringen har erkänt att han befann sig på platsen, men bara i ett tidigt skede. Dna-spåren och blodet förklarar han med att han själv blev slagen i ansiktet. Han nekar till att ha avlossat skottet.

Södertörns tingsrätt anser det dock bevisat – med stöd av film och vittnesuppgifter – att det var han som var skytten.

Däremot valde tingsrätten att inte bedöma skottet som mordförsök. Enligt domen är det inte bevisat att 17-åringen hade uppsåt att döda. Han dömdes i stället för synnerligen grov misshandel och narkotikabrott till ett års sluten ungdomsvård.

Domen överklagad

Åklagaren har överklagat och menar att gärningen ska bedömas som mordförsök.

– Jag delar inte tingsrättens bedömning när det gäller hans uppsåt. Jag tycker att hovrätten ska få pröva det. Det finns omständigheter som talar för att de velat beröva honom livet, säger åklagare Maximillian Berg Molin.

17-åringens advokat Jens Erixon säger så här om domen:

– Min klient bestrider delaktighet. Åklagaren har överklagat så det kommer att tas upp i hovrätten. Vi kommer troligtvis begära en prövning av skuldfrågan.

Offret har inte velat peka ut någon

Den andre gärningsmannen är inte identifierad.

– Vi har haft våra misstankar men det ser inte ut som att vi kommer komma vidare där, säger Maximillian Berg Molin.

Vad som låg bakom händelsen är heller inte känt.

– Det är tydligt att den skjutne inte har velat peka ut någon eller säga något om bakomliggande orsaker, säger Maximillian Berg Molin.