Mordet skedde inne på pizzerian. Foto: Anna Z Ek

17-årig pojke åtalas för avrättning på pizzeria

I dag åtalades en 17-åring misstänkt för mordet inne på pizzerian i Rinkeby i januari i år. – Mordet var en hämnd för ett annat mord som inträffade en vecka tidigare i Rinkeby, säger kammaråklagare Olof Calmvik. Misstänkt mordvapen har hittats i förråd i Rinkeby.

  • Publicerad 10:51, 30 okt 2018

En 17- åring har åtalats för mordet inne på en pizzeria i Rinkeby den 8 januari i år.

Maskerade män klev in på pizzerian på Rinkeby torg och sköt en man i 20-årsåldern i huvudet och i halsen.

Klockan var 18.30 och skjutningen skedde framför flera av restaurangens middagsgäster som bland annat bestod av barnfamiljer.

– Mordet var en hämnd för ett annat mord som inträffade en vecka tidigare i ett garage i Rinkeby, säger, kammaråklagare Olof Calmvik, som idag väckt åtala mot 17-åringen.

17-åringen åtalas också för grovt vapenbrott hans DNA ska enligt stämningsansökan ha hittats på ammunition i vapnet. Mannen åtalas även för narkotikabrott.

Gängkrig i Järva bakom mord

Enligt Olof Calmvik, har mordet kopplingar till en gängkonflikt som pågått i Järva sedan 2015. Konflikten startade med ett bråk om ett rånbyte som slutade med två mord på kort tid. Konflikten tors ha lett till ytterligare en rad mord och flera skjutningar i Järva.

Den åtalade 17-åringen och mannen i 20-årsåldern, som sköts i garaget i Rinkeby, tillhörde två olika falanger av unga kriminellt belastade personer.

– Vi har säkrat ett mordvapen som hittades i ett förråd i Rinkeby där också fler vapen och narkotika påträffades, säger Olof Calmvik.

Mordet fångades på film

– Mordet och förloppet fångades på film av övervakningskamerorna som finns i Rinkeby, säger Olof Calmvik.

Han tror att den misstänktes låga ålder kan komma att påverka eventuellt straff. Eftersom att den misstänkta gärnings mannen var 16 år vid mordtillfället så kan straffet landa i sluten ungdomsvård.

Huvudförhandlingen inleds den 8 november och hålls i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt.

17-åringen nekar till anklagelserna.

Skjutningarna som präglat Järva har lett till flera krismöten och satt djupa spår i Järvaborna.

Artikeln uppdateras!