1641 handbollsmatcher på fyra dagar på Gubbängsfältet

Nästa helg fylls Gubbängsfältet av handbollsspelande barn och ungdomar. Under fyra dagar spelar 452 lag 1641 matcher.

  • Publicerad 14:15, 10 jun 2016

Eken cup är världens största handbollsturnering på gräs och arrangeras 18-21 juni för 41:a gången. Spelarnas snittålder är 11,5 år och lagen kommer från hela Sverige men även Finland och Estland.

Underlaget gör spelet speciellt.

– Det blir en väldigt annorlunda handboll. Det kan ju vara soligt och jättetorrt eller regn och riktig lervälling. Det blir betydligt svårare att studsa, du får jobba mer med passningsspelet än vad du gör inomhus. Du kan få lera och gräs på bollen och då blir det en annan situation, säger Jan-Erik Friberg, ordförande i Eken cup.

I de yngsta klasserna för barn födda 2005, 2006 och 2007 får alla spela final och alla spelare får medalj. Något turneringen började med förra året för att minska tävlingshetsen.

– Vi ville avdramatisera tävlandet för de yngsta, det var ganska hetsigt kring de planerna tidigare. Vi är nöjda med resultatet. När du spelar en match är det tävling och du blir kanske besviken om du förlorar men när du sedan får en medalj runt halsen det bortglömt – det är roligt att se, säger Jan-Erik Friberg.

Förra landslagsstjärnan Matilda Boson kommer att besöka Gubbängsfältet under turneringen liksom någon representant från Sveriges damlandslag. Jan-Erik Friberg på en landslagsspelare med Stockholmskoppling.

– Både Nathalie Hagman som är ambassadör för Eken cup och Carin Strömberg från Skuru är bra förebilder – både handbollstekniskt och som personer.

Under avslutningsdagen kommer också barn från närliggande skolors fritids få möjlighet att prova på handboll. Förra året tog 300 barn chansen.

– Det är roligt att de får testa. Många spelare övernattar ju barnens skolor så då är det kul att de får se hur det går till.