16 mord på ett och ett halvt år i Järva

Förra året begicks 10 procent av landets alla mord i Järva. Alexander Bwambales vän sköts till döds på öppen gata i Tensta i juni. – Så här var det inte när jag var yngre. Nu skjuter man på varandra ute bland folk, säger han.

  • Publicerad 10:08, 30 aug 2016

16 personer har mördats i Järva det senaste ett och ett halvt året, enligt polisen. Majoriteten av dem på öppen gata. Bara i år har fem personer förlorat livet i det eskalerande gatuvåldet i området.

 

Det handlar om söner, syskon, klasskompisar och grannar. För Alexander Bwambale, 18 år, var det en vän, som den 27 juni sköts till döds på öppen gata i Tensta.

– Han var som en storebror för mig och många andra, med ett stort hjärta. Jag känner sorg och frustration. Nu måste man vara stark.

Många är chockade och har svårt att förstå att det händer i området, berättar han.

– Folk sörjer mer än de pratar nu.

”Han var som en storebror för mig och många andra, med ett stort hjärta”

Alexander Bwambale

Bristen på goda förebilder tror han är en anledning till att våldet eskalerat. Därför försöker han själv vara en. Han boxas på elitnivå. Förra året kom han på femteplats i junior-EM och var en av de hundra nominerade förebilderna på Pay the way- galan.

– Jag kämpar varje dag för att nå mina mål och för att visa unga att det finns andra vägar att gå.

Han ser hur hans barndomskvarter förändras.

– Så här var det inte när jag var yngre. I värsta fall gjorde folk upp man mot man. Nu skjuter man på varandra ute bland folk.

Förra året konstaterades 112 fall av dödligt våld i hela landet, enligt Brottsförebyggandet rådet. 10 procent av dem – eller 11 fall – inträffade i Järva.

Polisen i Järva vittnar om att tillgången av vapen tycks öka.

– Vi märker också att skjutningarna blir fler. Jag skulle säga att det finns lika många anledningar till skjutningar som det finns skjutningar, säger Jacob Ekström, gruppchef för polisens Fenixgrupp,

– Gränserna för när man använder vapnet har också flyttats. Att någon skjuter någon annan kan handla om skulder, kränkningar, eller för att någon blåst någon annan.


Hemmabyggt vapen hittades i källare i Rinkeby. Foto: Polisen


Den bilden bekräftar även kriminologen och gängexperten Camila Salazar som jobbar på Fryshuset. Hon upplever att våldet på gatorna har blivit mer extremt de senaste åren.

– Tidigare kunde det skjutas mot ett ben som en varning, eller varnas på annat sätt, medan det nu handlar mer om rena avrättningar. Tillgången till vapen leder också till att våldet blivit så extremt.

”Handlar mer om rena avrättningar. Tillgången till vapen leder också till att våldet blivit så extremt.”

Camila Salazar, Fryshuset

Hon beskriver hur svårt det kan vara att backa ur våldsspiralen om man väl hamnat i den.

– Om man hamnar i ett kriminellt gäng eller om man är inne i den typen av gruppering är våldskapitalet en viktig del för att behålla sin status eller för att visa vem som bestämmer, säger hon.


De här tio pistolerna skulle till Järva. Stoppades i tullen i Malmö. Foto: Polisen


Men alla skjutningar är inte gängrelaterade, och Camila Salazar tycker det är problematiskt att dödsskjutningar ofta förutsätts vara gängrelaterat så fort det händer i förorten.

– Offren för dödsskjutningarna blir kriminaliserade helt enkelt för att de har blivit mördade där. Det ger signaler om att det som händer i förorten och de som blivit skjutna inte blir lika viktiga som om det hänt i en annan stadsdel. Som att personer som dör i förorten inte är lika värda, säger hon.

Effekten kan bli att de ungdomar som lever i utsatta områden tappar hopp.

– Man tänker att man lika gärna kan tillhöra en annan del i det här parallellsamhället – den som är utanför, säger Camila Salazar.

”Som att personer som dör i förorten inte är lika värda”

Camila Salazar

Alexander Bwambale tycker att politiker och makthavare måste göra mer för unga i området.

– De måste ge ungdomar något att göra, så att de vet vad de ska göra när de vaknar på morgonen.