Foto: Mostphotos

16 års fängelse för Flemingsbergsmordet

De män som åtalats för mordet på en 37-årig man i Flemingsberg döms båda för mordet och ett fängelsestraff på 16 år.

  • Publicerad 11:15, 20 apr 2016

Under onsdagen kom domen mot de två män som åtalats för mordet på en 37-åring man i Flemingsberg. Mannen sköts med flera skott på Terapivägen den 31 oktober förra året och avled sedan på sjukhuset av sina skador.

I december greps och häktades två män misstänkta för mordet, en 36-åring från Huddinge och en 33-åring från Botkyrka. Båda har nekat till brottet.

De har åtalats misstänkta för mord alternativt medhjälp till mord. Under onsdagen dömdes båda för mordet och påföljden blir fängelse i 16 år. Huddingebon döms även för vapenbrott, ringa brott, och Botkyrkabon för dopningsbrott, ringa brott.

Tingsrätten slår fast att utredningen visat att de båda männen befann sig på en restaurang i Flemingsberg den 31 oktober i syfte att göra upp med 37-åringen. De ska sedan tillsammans ha gått till den plats där mannen bodde och där ska åtta skott ha avlossats.

”Det råder inte någon tvekan om att det har varit fråga om ett avsiktligt dödande” står det i domen.

Rätten konstaterar även att den utredning man har haft tillgång till inte gör det möjligt att säga vem av dem som avlossade de dödande skotten.

”Det spelar emellertid inte någon roll eftersom det av utredningen går att dra den slutsatsen att de var ute för att döda X”.

Tingsrätten bedömer att de utfört brottet tillsammans och i samförstånd och att de därför bägge ska dömas för mord.

Peter Mutvei som är 33-åringens advokat berättar att hans klient kommer att överklaga domen.

– Han tycker att den här domen är helt felaktig därför att han till och med nästan kunnat bevisa att han inte är inblandad i det här. Det har tingsrätten inte lyssnat på, säger Peter Mutvei och fortsätter:

– Jag tycker inte att de gjort en god analys och bemött de olika synpunkterna man har på utredningen.

Kammaråklagare Pontus Klang är i det stora hela tillfreds med domen.

– Det var i enlighet med mitt förstahandsyrkande. Jag hade yrkat på 18 år men jag har förståelse för tingsrättens resonemang att straffvärdet ligger på 16 år, säger han.

33-åringens advokat har meddelat att domen kommer att överklagas.

– Jag har full förståelse att man överklagar ett långt fängelsestraff, säger Pontus Klang som inte vill ge ytterligare kommentarer i nuläget.

Männen ska tillsammans betala ett skadestånd på runt 550 000 kronor.

Enligt åtalet sköts 37-åringen med åtta skott varav sju ska ha träffat honom i rygg och bål.

I bevisningen finns bland annat bilder från övervakningsfilm, analyser av telefonlistor, vittnesuppgifter samt uppgifter om att 36-åringen ska ha sökt på Youtube efter pistoler.