16-åringar dömda för rån – kissade på ett av sina offer

En 18-åringen blev påhoppad vid tunnelbanan i Björkhagen, rånades, tvingades ta av sig sina kläder och blev kissad på. En annan 18-åring misshandlades, hotades och hölls gisslan i sin bostad i Gubbängen. Nu döms fyra 16-åringar för rånen.

  • Publicerad 12:15, 20 feb 2020

En dag i början av december var en 18-årig man på väg hem från jobbet. När han lämnade tunnelbanan i Björkhagen blev han påhoppad av två 16-åriga pojkar som tvingade med honom bort från stationen, med syftet att pressa honom på pengar och värdesaker.

Under tre timmar misshandlade, hotade och rånade de två 16-åringar honom på flera platser i södra Stockholm. De tvingat med honom till bankomater i Kärrtorp, Sköndal och Farsta och han tvingades köpa mat åt dem på McDonalds i Sköndal.

De två 16-åringarna ska ha påstått att de hade vapen och hotade att döda både honom och hans familj.

Innan de lämnade 18-åringen bakom kyrkan i Farsta centrum så tvingade de honom att ta av sig kalsonger och byxor och en av 16-åringarna urinerade sedan på honom.

Händelsen filmades och spreds i sociala medier och på nätet.

Två av de dömda rånarna pekas ut med pilar när de följer efter sitt framtida offer vid Björkhagens tunnelbana. Foto: Polisens förundersökning.

Döms till ungdomsvård

Nu har de båda 16-åringarna dömts för decemberrånet vid Södertörns tingsrätt. Utöver rån döms de även för olaga frihetsberövande, olaga integritetsintrång och övergrepp i rättssak. Straffet blir ungdomsvård.

– Om de tilltalade hade varit vuxna hade tingsrätten dömt ut längre fängelsestraff, säger rättens ordförande rådmannen Feryal Mentes i ett pressmeddelande.

En av 16-åringarna döms nu också, tillsammans med två andra 16-åringar, för ytterligare ett brutalt rån i höstas.

Det var i början av november när en 18-åring var på väg hem i Gubbängen, som har överfölls och rånades.

Under flera timmar misshandlades han, både i en skogsdunge och i sitt hem. De höll kniv mot hans hals och hotade och att döda honom och hans familj om han inte fixade fram pengar. 18-åringen lyckades till slut fly från sin lägenheten när gärningsmännen hade somnat på soffan, och han kunde då larma polisen från en förskola i närheten.

Del av ett större tonårsgäng

16-åringarna är en del av att större gäng tonårskillar som under hösten och vintern förra året rånade flera runtom i söderort.

I domen, som kom i dag, döms totalt fyra 16-åringar.