Misshandeln ägde rum i närheten av Vendevägen i Djursholm. Foto: Mitt i

16-åring rånades och flydde halvnaken i kyla

Rånargäng tvingade pojken ta av sig allt utom kalsongerna. Nu åtalas de för grovt rån, men alla förnekar brott.

  • Publicerad 10:10, 14 sep 2018

Det var i mars som den 16-årige pojken skulle på fest i Danderyd och tog Roslagsbanan till Djursholm. På stationen mötte han fem pojkar i samma ålder som sa att de skulle på samma fest, och att de kunde visa vägen, men de lurade 16-åringen ut på en äng, berättar han i polisförhör.

Försökte fly

De misstänkta ska sen ha tvingat av pojken alla hans kläder utom kalsonger. De stal hans mobiltelefon, bankkort och SL-kort genom att ta strypgrepp på pojken samt slå och sparka mot hans huvud och kropp. Pojken berättar att han försökte fly och sprang halvnaken i minusgrader. Rånarna hann ifatt honom och gav honom ett sista slag, sedan sa de till honom att vänta i 10 minuter, innan han gick tillbaka till stationen där hans vänner var kvar.

Alla ungdomar ska sen ha mötts på tåget hem. När 16-åringens vänner konfronterade rånarna visade de något som liknade en pistol, men som sen visade sig vara en luftpistol. De fem pojkarna som ska ha utfört rånet är skäligen misstänkta för grovt rån, utan skjutvapen. Alla fem förnekar brott.