16-åringen blev utkastade från Nova. Han knivhotade också en elev på Ekebyskolan. Foto: Mostphotos

16-åring dömd för våld och hot i Vallentuna

En 16-åring har slagit jämnåriga efter tjafs på sociala medier, pangat rutor på Ekebyskolan och hotat andra med kniv. Nu döms han till ungdomsvård.

  • Publicerad 11:44, 19 jul 2018

En 16-åring har gjort sig skyldig till en rad brott i Vallentuna. I januari blev han utkörd från Nova ungdomsgård efter att han bråkat med ett par tjejer. Han kom sedan tillbaka och hotade en ur personalen att han skulle få hennes ansikte att blöda.

Några dagar senare misshandlade han en elev på Hammarbacksskolan efter ett bråk på Snapchat. Han sa också till elevens kompis att han skulle bli ihjälslagen om han skrev något mer på sociala medier.

Knivhotade en ”tjallare”

I april var det dags igen. Då kastade han stenar mot Ekebyskolans fönster. Det blev skador för 13 572 kronor.

16-åringen gav sig några dagar efter skadegörelsen på en annan ungdom som han trodde hade ”tjallat” till polisen om stenkastningen. Han hotade honom med en kniv och sa att ”du tror inte att jag vågar hugga dig med den här kniven”.

Voltade med en stulen bil

Tidigare i höstas körde 16-åringen ifrån polisen i en stulen bil i Sigtuna. Det slutade med att han voltade ner i diket tillsammans med en passagerare.

Nu döms 16-åringen, som är skriven i Stockholm, för misshandel, olaga hot, skadegörelse, övergrepp i rättssak och olovlig körning av Attunda tingsrätt. Påföljden blir ungdomsvård och att han ska också fullfölja sitt så kallade ungdomskontrakt. Det innebär regelbundna samtal som ska stötta till en fungerande skolgång och förbättrat konsekvenstänk.