16-åring åtalas för rån – lämnade skoavtryck

En 16-årig pojke i Bro åtalas för att ha rånat Circle K i Järfälla den 19 oktober 2017. Han ska ha hoppat upp på disken med kniv och sparkat kassören i bröstet. Stöldgodset bestod av cigarettpaket.

  • Publicerad 15:43, 24 jan 2018

Den 19 oktober 2017 rånades Circle K Järfälla. Två maskerade personer tvingade till sig cigarettpaket under knivhot. Nu åtalas en 16-årig pojke i Bro, som ska hållit i kniven och sparkat butiksbiträdet i bröstet.

Blev väldigt rädd och chockad

Brottsoffret ska inte ha behövt uppsöka sjukvård, men han blev väldigt rädd och chockad när rånarna slog till. Ett skoavtryck på kassadiskens våg binder 16-åringen till rånet.

Skoavtryck på våg. Bild: Förundersökningsprotokoll

Skorna binder 16-åringen till rånet

Skorna har tagits i beslag och bedöms vara ”tämligen starkt sammanbindande” med avtrycket, efter säkring av skospår med gelatinfolie.

Rånarens längd och fysik ska också stämma överens med den åtalade, enligt vittnesmål och utredarens analys av bilder från en övervakningskamera. Circle K har yrkat skadestånd på 1200 kronor för värdet av de stulna cigarettpaketen.

Greps för rån mot kinakrog

16-åringen greps för ett rån mot en kinarestaurang i Jakobsberg den 21 oktober, efter att ha tvingat till sig cirka 4000 kronor i kontanter med en soft air gun (pistolattrapp). Polis tillkallades efter att en restauranggäst brottade ner honom.

Soft air gun som användes vid rånet mot kinarestaurangen. Foto: Förundersökningsprotokoll

Åtalas även för misshandel på ett tåg

16-åringen åtalas även för att ha misshandlat en pojke på ett pendeltåg mot Kungsängens station den 28 augusti 2017. Brottsoffret ska ha slagits upprepade gånger i ansiktet och uppmanats att inte vistas i Kungsängen eller Bro. Det hela skedde oprovocerat av tre personer, enligt vittnesmål. I bevisningen mot 16-åringen finns bilder från övervakningskameror där han syns tillsammans med två andra ungdomar.

Ringa narkotikabrott

16-åringen åtalas även för innehav av små mängder cannabis och tramadol.

Samtliga tre yrkanden på rån, misshandel och narkotikabrott ingår i stämningsansökan, som inkom den 23 januari i Attunda tingsrätt.