16 000 vill bo i Tellus Towers

Tellus Towers planeras ge omkring 1 200 bostäder och 200 hotellrum. 16 000 personer har anmält intresse för att bo i någon av skyskraporna. Här föreslås pool på taket, utsiktsplats för turister och flyttbara väggar i lägenheterna.

  • Publicerad 10:04, 8 jun 2017

I höst är det dags för samråd där berörda invånare och myndigheter ska tycka till om mastodontprojektet vid Telefonplan.
Det handlar om två skyskrapor, som ska trona 78 respektive 58 våningar upp i skyn intill Telefonplans tunnelbanestation. Här ska det finnas både hyresrätter och bostadsrätter och ett hotell med 200 rum.

Vi jobbar med en målgrupp som vi kallar för morgondagens urbaniter

Mattias Roos, vd SSM

– Vi jobbar med en målgrupp som vi kallar för morgondagens urbaniter. Vår definition är att de är mellan 20 och 44 år, lever i singelhushåll eller i par utan barn. De har sökt sig till storstaden för jobb, karriär och utbildning. Men de vill inte lägga alla pengar på boendet, därför jobbar vi med projekt strax utanför innerstan, säger bostadsutvecklaren SSM:s vd Mattias Roos.

Men Tellus Towers måste väl också dra till sig personer som just gillar spektakulära, höga hus?
– Visst är det en märkesbyggnad. Och att det är ett unikt projekt med den höjden kan ju attrahera kunder från en större geografi. Men med den här lägenhetslösningen tar vi ju sikte på dem som bor vid Telefonplan, det är våra huvudkunder. säger Mattias Roos.

För att locka huvudkunderna satsar SSM enbart på mindre lägenheter. 60 procent av beståndet ska enligt planerna bli 35 kvadratmeter, medan 40 procent blir 42-45 kvadratmeter.

– Utöver det har vi tagit fram ett inredningskoncept med flyttbara väggar där man använda ytan till olika funktioner över dygnet, säger Mattias Roos.

En etta på 35 kvadrat ska kunna ha biorum, gästrum och walk in closet, genom att väggar och inredning flyttas runt. Idén är hämtad från Hong Kong-arkitekten Gary Chang, som själv bott på 32 kvadratmeter hela livet.


På högsta våningen planeras pool, spa-anläggning, på näst högsta blir det restaurang och skybar.
Det föreslås även ett utsiktscenter för den som vill föreviga panoramautsikten över Stockholm.

Att det blir publikt har varit ett krav från Stockholms stad. Utanför den skruvade 190-metersskrapan i Malmö, Turning Torso, flockas turisterna med sina kameror – men där finns ingen möjlighet att komma in förutom vid förbokade besök.

Tellus Towers hotell och bostäder kommer enligt Mattias Roos att leva i en slags symbios med varandra.
– Det kommer att bo mellan 1 500 och 1 700 personer i de två husen och hotelloperatören får även i uppgift att erbjuda service till alla lägenheter, säger han.
Vad kan det vara?
– Det kan vara en kaffe på morgonen, frukost, lunch och middag. Det kan också vara städning och tvättning, säger Mattias Roos som tillägger att lägenhetsinnehavarna och hotellbesökarna delar samma entré och lobby.

Det kommer att bo mellan 1 500 och 1 700 personer i de två husen och hotelloperatören får även i uppgift att erbjuda service till alla lägenheter.

Mattias Roos, vd SSM

Men resan mot prestigebygget har inte varit rak. Det tidigare Tellus Tower-projektet stötte som bekant på patrull från Försvarsmakten och bygget fick göra halt. Det återstår fortfarande många tekniska och miljömässiga nålsögon som de två jättetornen ska igenom. Bygget kräver att tunnelbanan överdäckas och att en ny station byggs.

De planerade skraporna kommer också att påverka landskapsbilden med sin silhuett och omgivningen med långa slagskuggor och vindtunnlar.
– Husens slankhet, att de står en bit i från varandra och det planerade skärmtaket gör att man med olika åtgärder kan skapa en bra miljö nere på marken. Vi har anlitat utländsk expertis, som utfört vindtunneltester där man kan se var det är obehagligt att gå eller var man kan sitta på ett kafé exempelvis.
Att bygga på höjden är kostsamt. Blir det inte för dyrt för den målgrupp ni har tänkt er?
– Det kommer inte att vara billigt per kvadratmeter, men relaterat till det absoluta priset och till funktionen arbetar vi för att det ska vara konkurrenskraftigt jämfört med den rådande marknaden.
Produktionsstart beräknas till tidigast 2018.

Fakta

Högsta tornet ska bli 237 meter

Tellus Towers ska bestå av två torn med ca 1 200 lägenheter. Den högsta byggnaden mäter 237 meter, medan den näst högsta ska bli 177 meter.

Det planeras för både bostadsrätter, hyresrätter och hotell.
I projektet ingår även ett lamellhus på sju våningar. Här är det tänkt att bli 18 lägenheter och åtta förskoleavdelningar som får sin uteplats på en upphöjd innergård.

Samtliga huskroppar ska stå på ett kvarter i två våningar, som enligt förslaget ska inrymma butiker och lobby.

Källa: Stockholms stad och SSM
Visa merVisa mindre

Fakta

Telefonplan ska växa med 3 000 nya lägenheter

I omdaningen av Telefonplan ingår följande:

Lilla Tellus: Omfattar ett tiotal nya byggnader samt ombyggnad av Ericssons före detta kontorsbyggnad vid E4/E20. Det sistnämnda går under benämningen The Brick. Totalt ska bygget ge 930 lägenheter, två förskolor, butiker, verksamhetslokaler och kontor. Planen antogs av kommunfullmäktige i december. Bygget av första etappen har startat.

Designens hus (Telefonpfabriken 1): Omfattar 130 bostadsrätter i fyra våningar med lokaler i bottenvåningen.

Metronomen: Platsen för före detta Tellus Tower, vid Radiusbacken. 175 bostadsrätter i två huskroppar. Våningshöjden varierar mellan 6 och 12 våningar. Detaljplanen antogs i slutet av förra året, men är överklagad.

Centrala Telefonplan: Här ingår Tellus Tower-projektet med fyra bostadskvarter, förskolor, lokaler, cykelgarage, överdäckad tunnelbana och upprustad kvarterspark. Drygt 1 500 lägenheter totalt.
Stockholms stad

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre