Charity Osei, Aster Ghulbet, Sacdiyo Omar, Mimmi Karu har alla flera barn var på Örskolan. Foto: Maria Lilja

154 föräldrar protesterar mot miljön i Örskolan

Elever som inte hinner äta upp lunchen innan nästa klass måste in i matsalen. Lärare som slutar varje termin och bråk och stök varje dag i klassrummen. Det är vardagen för eleverna på Örskolan menar fyra mammor som nu samlat in 154 namnunderskrifter i protest mot miljön i Örskolan.

  • Publicerad 07:55, 24 okt 2018

I snart fyra år har Örskolans elever varit hänvisade till tillfälliga baracker längs Örsvängen. Skolgården består i dag av en liten klätterställning, två basketkorgar, en gunga och en liten fotbollsplan. Plus en rutschkana som ännu inte är öppen.

 

Här går i dag cirka 160 elever från förskoleklass till sexan.

Charity Osei har två barn på skolan. I tre veckor tog hon ledigt för att var med dem på dagarna, och hon blev chockad över det hon såg.

– Jag har sett hur barn måste kasta mat i matsalen innan de är klara för att nästa klass måste in. De står i kö för att gunga på den enda gungan på skolgården och vissa hinner inte fram innan rasten är slut. Det är också bråk varje dag, berättar hon.

154 föräldrar har skrivit under

Nu har hon samlat in namnunderskrifter från föräldrar med barn på skolan, för att försöka påverka politikerna att göra något åt situationen.

Hon fick ihop 154 namn.

I måndags lämnade hon tillsammans med Aster Ghulbet, Sacdiyo Omar och Mimmi Karu, även de mammor till barn på skolan, in protestlistan till kommunen.

154 föräldrar har nu skrivit under protestlistan. Foto: Maria Lilja

– Min dotter som går i trean har haft fyra lärare på tre år. Hon har knappt lärt sig någonting på de här åren. Det gör så ont att se, säger Mimmi Karu uppgivet.

”Det var kaos”

Sacdiyo Omars dotter ringde henne i förra veckan och bad henne komma till skolan för att det då var så bråkigt.

– Det var kaos, jag har aldrig varit med om något liknande. Små barn betedde sig som tonåringar, säger hon.

Aster Ghulbet, Sacdiyo Omar, Mimmi Karu och Charity Osei har tröttnat på den dåliga arbetsmiljön som deras barn vistas i på Örskolan. Foto: Maria Lilja

Aster Ghulbets son har två diagnoser och blir ofta orolig och stressad i skolan. Flera gånger har han rymt utan att någon vuxen uppmärksammat det, berättar hon.I ett år har hon stridit för att han ska få rätt hjälp.

Lärare slutar varje år

Plötsligt far en boll ut över staketet och en pojke ber att få tillbaka den. Under veckorna när Charity var på skolan såg hon samma sak hända. En pojke svingade sig då snabbt över staketet och var väg rakt ut framför en bil.

– Jag bara skrek. Bilen stannade som tur var. Men här är för få vuxna för att ha koll på barnen, säger hon.

Det är barnens framtid som det spelas med

Charity Osei

De berättar alla fyra att lärare slutat på löpande band.

– Arbetsmiljön här är inte bra, inte för lärarna heller. Jag skulle inte heller vilja vara lärare här, säger Sacdiyo Omar.

– Vi är jätteoroliga, ledsna och arga för våra barn skull. Det är barnens framtid som det spelas med. Om man inte bygger ett hus bra från grunden, hur länge ska det då stå? Hur ska de här barnen kunna komma ut i samhället om de inte lärt sig rätt i skolan? frågar sig Charity.

”Skolan finns inte längre”

Mimmi Karu har flera gånger påpekat att hon vill samarbeta med lärarna för att se vad svårigheterna är för dottern, men utan gehör.

– Det görs språkprov som hon inte klarar, men sen blir det inga åtgärder. Jag försöker öva med henne hemma men jag har inte pedagogiken och disciplinen som lärarna i skolan. Flera av dem i trean kan fortfarande inte bokstäverna rätt, eller läsa flytande, säger hon.

En ny skola var tänkt att stå klar nu i höst, men så har det inte blivit. I fyra år har nu barnen gått i baracker längs Örsvängen. Foto: Maria Lilja

Flera mammorna önskar att de aldrig satt sina barn i Örskolan.

– Vi betalar lika mycket i skatt som alla andra i Sundbyberg. Varför ska våra barn då behöva gå i baracker i fyra år? Alla barn har rätt till bra skolbyggnader och lärare. När mina äldsta barn, som nu är över 20 år, gick i Örskolan var den bland de bästa i Sundbyberg. Nu finns inte skolan längre det här är ingen skola det är Örbaracker.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47