Smärta och sämre rörelsefunktion är en gemensam nämnare för reumatiska sjukdomar. Foto: Pekka Pääkkö

1500 reumatiker saknar läkare vid årsskiftet

Oppositionen sänkte Alliansens införande av vårdval reumatologi i Stockholm. Nu befarar sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) att det blir vårdkaos vid årsskiftet då de gamla avtalen går ut.

  • Publicerad 12:58, 30 aug 2017

I våras röstade den rödgröna oppositionen tillsammans med Sverigedemokraterna ned förslaget om ett nytt vårdval inom reumatologi. Samtidigt går nuvarande avtal med reumatologer ut vid årsskiftet.

– Effekten blir tydlig nu. 1 500 patienter får byta vårdgivare vid nyår. De har patienterna förlorar nu viktig kontinuitet, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, till Lokaltidningen Mitt i.

Alliansen skriver i ett pressmeddelande:

”Efter att den rödgröna oppositionen med stöd av Sverigedemokraterna stoppat vårdval reumatologi, kommer uppskattade privata vårdgivare försvinna. Ett stort antal patienter tvingas byta vårdgivare – och vänta länge på vård.”

Klart: Alliansen förlorar – stopp för vårdval

1 500 patienter hänvisas nu till akademiskt specialistcentrum för reumatologi som ligger inom landstingets egen verksamhet.

Och där kan det bli trångt. Enligt Alliansen tog de privata vårdgivarna emot 18 000 besök förra året samtidigt som akademiskt specialistcentrum har plats för 17 000 besök.

– Vi planerar en ny upphandling men det tar lite tid att få på plats, säger Anna Starbrink (L).

Får mothugg

Reumatikerförbundets ordförande Lotta Håkansson tycker att Alliansen utspel är ”märkligt”.

– Det är märkligt att gå ut på det här sättet. Att skylla på oppositionen. De måste ha en plan B. Det är deras ansvar att lösa det här, säger Lotta Håkansson.

Patientorganisationen som hon företräder var emot vårdvalet i våras. Det var även läkare och forskare. Lotta Håkansson tycker att Alliansen i Stockholms läns landsting lägger över skulden på kritikerna.

– Jag mötte Ella Bohlin i Almedalen och hon gav uttryck för att ”det är ni som ställt till det”, säger Lotta Håkansson.

Hon förutsätter nu att landstinget skjuter till mer pengar till akademiskt specialistcentrum.

Nytt vårdval kan stoppas efter SD-utspel

Oppositionslandstingsrådet Susanne Nordling (MP) tycker att ansvaret ligger hos de styrande.

– Alliansen tycks tagen på sängen. Att styra i minoritet kräver ledarskap och att hitta lösningar som de får stöd för, säger Susanne Nordling (MP) oppositionslandstingsråd.