Det har tagit henne och poliserna som jobbat med utredningen nästan tio månader att samla de bevis som behövs för ett åtal. Resultatet finns i ett protokoll på hela 6 000 sidor.

– Många olika delar har lett till åtalet. Det består bland annat av förhör, utlåtanden från Nationellt forensiskt centrum, övervakningsfilmer, obduktionsprotokoll och mobiltelefontömning, säger Jenny Karlsson.

Under utredningen var det avspärrat runt huset där morden begicks.

– Brottsplatsundersökningen har tagit lång tid. Kriminalteknikerna ska säkra spår, fingeravtryck, skospår och dna.

De fick vara mycket försiktiga för att inte smutsa ned spåren. De la ut stegplattor på golven och arbetade i skyddsdräkt. Även det krävde tid.

– De har också tagit en otrolig mängd saker i beslag. Det kan vara svårt att snabbt bilda sig en uppfattning om vad som är intressant i utredningen. Därför har huset varit avspärrat fram till i går så att vi har kunnat gå tillbaka till huset. De har gjort ett oerhört stort och gediget arbete.

Christer Axling har varit polisens utredningsledare. Han sitter på den regionala utredningsenheten och kunde arbeta enligt en metod som används vid prioriterade grova våldsbrott och ger möjlighet att få loss den personal som krävs.

Det blev i sin tur möjligt eftersom dubbelmorden klassades som särskild händelse.

– Det här är ett sällanbrott. Ett par mitt i livet utan några synbara kriminella kontakter som blir mördade. Den typen av ärenden är väldigt svåra att lösa och kräver massiv polisutredning. Med en särskild händelse blir resurser tillgängliga, säger han.

Mannen knivskars enligt åtalet och lämnades att förblöda. Kvinnan kvävdes till döds. Efteråt googlade en av de misstänkta männen, en 28-åring från Vallentuna, sökord som ”lägga pengar i bankfack”, ”tear tattoo” och ”skyddande av brottsling usa”, enligt polisens utredning. I hans telefon finns också en film där det ser ut som att han ritar två tårar under ögat.

Den sortens tatuering kan inom amerikansk gängkultur betyda att man dödat två personer.

Christer Axling kunde låna in utredare från lokalpolisområdet i Täby med god kännedom om Vallentuna, något han betonar var viktigt. Men även andra ingick: larmpersonal, spanare, utredningsledare, förhörsledare, analytiker och handläggare.

– Jag skulle nog påstå att 100 till 150 personer varit involverade på ett eller annat sätt. Sista tiden har det varit två utredare, mer har inte behövts på slutet, säger han.

Det var inte en utan flera pusselbitar som gjorde att de kunde avsluta utredningen.

– Men det som fick igång ärendet var den ekonomiska transaktion som skedde från paret till en av de misstänkta männen.

Det framgår av åtalet att motivet misstänks var pengar. 61-åringen som mördades hade ett halvår innan sålt sin gård. 28-åringen hade enligt åtalet skulder på 220 000 kronor. Lika mycket fördes över till hans konto från det mördade parets konton.

Bara några dagar efter mordet pekade misstankarna mot 28-åringen. Men det dröjde nästan tre veckor innan han och hans 26-årige misstänkte kumpan greps och häktades.

– Vi har fått frågan varför vi inte tog honom på en gång. Men vi visste inte vilken roll han hade då. Vi behövde en bättre kartläggning av honom. Och vi trodde att det rörde sig om flera gärningsmän. Kan man inte gripa direkt måste man bygga upp ärendet så att det håller för en häktning. Det blev ett grundligt arbete, säger Christer Axling

Ett annat skäl till att gripandet dröjde var rädsla för läckor.

– Vi har såklart haft en dialog med åklagaren. Men tyvärr vill vi på grund av läckor inte gå in våra system och skriva in skälig misstanke. Det skrevs för mycket i media om ärendet i början. Detaljer om ärendet ska inte ut.

Båda männen nekar till mord. 28-åringen erkänner grovt rån medan 26-åringen erkänner rån men bara av normalgraden.