Rekord. Årets skörd lär hamna på runt 150 kilo vindruvor enligt Karl, vilket är rekord under de åtta år han haft sitt vindruvsträd. Foto: Kevin Wedin

150 kilo vindruvor i Enebybergs enda vingård – som nu ska bli vin

Frukt och grönsakskungen Karl Bergander har ett långt liv bakom sig inom fruktindustrin. Och med sina gröna fingrar har han nu lyckas odla över 100 kilo vindruvor i trädgården i Enebyberg som nu ska bli vin.

  • Publicerad 15:12, 17 aug 2017

När man kliver in Karl Bergander tomt, precis på gränsen mellan Täby och Danderyd, ser man klasarna hänga från skingrande grenar utmed garagebyggnaden. Mellan hemmet och garaget står ett vindruveträd och har så gjort de senaste åtta åren.

– Vi har bott 15 år i Marbella under vintrarna och jag har haft mycket kontakt med avocadoodlare där genom åren och där hittade jag en muskatdruva, så jag köpte med en stam hem, säger han.

"Enastående"

I år räknar Karl med att, när skörden plockas ned i oktober-november, få ihop upp mot 150 kilo druvor.

– Vissa kallar det gröna fingrar, men jag har pysslat om trädet och nu är det enastående. Jag vet inte om det finns någon hemlighet, vi klippte ned stammen till en meter för tre år sedan som man gör i södra länder.

Tidigare har de gjort saft eller ätit av druvorna, men i år ska det bli vin av druvorna från tomten.

– Då plockar vi ned druvorna och sen har jag en bekant i Gdansk som i sin tur har en bekant som gör vin, så det ska bli ett roligt experiment, så förhoppningsvis blir det några flaskor.

Först med mogen avocado

Hemma i Enebyberg får vindruvorna kärlek, i huset i Alicante är det fokus på apelsinträdet och på sitt bed and breakfast i Thailand har han odlat allt från rambutan till kokospalmer. Att Karl har en kärlek till frukt och grönsaker ter sig ganska naturligt.

– Jag har importerat frukt i mitt familjebolag sedan 1970-talet till 2005 från hela världen och sålt vidare till grossister. Jag var först med att importera mogen avocado i slutet av 1990-talet, säger han.

– Jag kan inte gå in i en mataffär idag utan att granska deras avdelning för frukt och grönsaker och tyvärr tycker jag de allra flesta är dåliga.

Om vintet blir gott eller inte återstår att se och samma frågetecken finns för nästa års skörd. Men 2017 har i alla fall blivit året med bäst resultat.

– Det är helt fantastiskt att se resultaten, nu när man har facit i hand och man tänker "wow", säger Karl Bergander.

Karl Bergander

Ålder: 67

Bor: Enebyberg, precis på kommungränsen till Täby

Tidigare yrke: Frukt- och grönsaksimportör

Favoritfruk: Mango

Favoritgrönsak: Bönor, vitlök.

Visa merVisa mindre