Annika Malmborg, enhetschef på kulturförvaltningen. Till höger Björkhagens bibliotek. Foto: Johanna Eriksson/Ylva Wolgast

15 bibliotek kan tvingas ha mindre öppet

På grund av en omorganisation tvingas biblioteket i Björkhagen att strama åt sina öppettider i oktober. Efter sparkraven kan ytterligare ett femtontal bibliotek nu tvingas till samma åtgärd.

  • Publicerad 16:30, 17 sep 2019

Förra veckan höll Björkhagens bibliotek stängt både tisdag och torsdag på grund av personalbrist. Det har väckt frågor hos såväl stadsdelsnämnden som i en lokal Facebook-grupp.

Ny stor protest mot sparkrav på biblioteken

– Det tycker vi är bra. Vi vill ha en dialog med våra besökare och lokalsamhället, så vi välkomnar att enskilda och grupper hör av sig, säger Annika Malmborg, enhetschef på kulturförvaltningen med ansvar för biblioteken i bland annat Björkhagen, Bagarmossen och Skarpnäck.

I samband med omorganisationen har Stockholms stadsbibliotek i stort tappat omkring 35 anställda, ett läge som försvåras ytterligare av åtstramningarna i kulturbudgeten. För att få kontroll över situationen har Annika Malmborgs enhet nu bestämt att biblioteket i Björkhagen ska hålla stängt på söndagar i oktober.

Oro på Stadsbiblioteket efter sparkrav

– Det kommer inte att bli populärt, söndagar har varit en bra dag och vi har jobbat hårt för att få folk dit då, säger Malmborg.

Ändå är det här den bästa lösningen?

– Av biblioteken på linje 17 är Björkhagen det minst sårbara och fortfarande det bibliotek på min enhet med lägst antal besökare, så är det någon plats man ska stänga så är det där.

I början av november ska den nya organisationen vara på plats, en omdaning som bland annat innebär att biblioteken i Skarpnäck och Farsta slås ihop till en enda enhet. Fram till dess uppmanar Malmborg Björkisborna att ta sig till andra bibliotek på söndagar – och att ha tålamod.

– Det här är en kortsiktig inverkan där vi snart kommer att återgå till normala rutiner, säger hon.

Den minskade personalstyrkan riskerar även att drabba andra bibliotek i Stockholm i september och oktober, enligt stadsbibliotekarien Daniel Forsman.

"För närvarande arbetar vi med att se över möjligheterna till justerade öppettider under perioden på ett femtontal av våra bibliotek", skriver Forsman till SöderortDirekt.

Enligt honom beror översynen av öppettider på att biblioteken inte har utrymme i budgeten att ta in korttidsvikarier för att kompensera personalbristen. Från och med november kommer dock personalen att bli jämnare fördelad, fortsätter han.

"Fram till dess kan ordinarie öppettider vara svåra att upprätthålla på flera bibliotek, i synnerhet vid oplanerad korttidsfrånvaro", skriver Forsman.