Männen greps efter en dramatisk biljakt vid Östnora camping. Foto: Mostphotos

15-åring kidnappades – föräldrar tvingades betala

Fyra unga män mellan 17 och 18 år har anhållits efter att man först kidnappat en 15-åring i Västerhaninge – och därefter tvingat föräldrarna att betala för att de skulle släppa honom.

  • Publicerad 11:46, 19 nov 2018

En hänsynslös kidnappnings- och utpressningshistoria har utspelat sig i Haninge.

Strax efter midnatt natten mot lördag blev en 15-årig pojke indragen i en bil i höjd med Ribbyskolan i Västerhaninge.

I bilen fanns fyra unga män mellan 17 och 18 år, helt okända för 15-åringen.

Inne i bilen ska han först ha misshandlats innan han fått förklarat för sig att hans föräldrar skulle behöva betala för att han skulle få komma hem.

Bilen efterlyst

Enligt uppgifter på Facebook så tvingades en förälder möta upp och lämna pengar vid en parkbänk i Tungelsta för att sonen skulle släppas.

– Föräldrarna betalade, men jag vill inte gå in på summan. Och jag kan inte säga var pengarna överlämnades, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haningepolisen.

Tidigare på fredagen, innan kidnappningen, hade polisen fått uppgifter om att en sedan tidigare eftersökt bil fanns vid en stuga intill Östnora camping.

Det var denna bil som användes vid kidnappningen.

– På lördagseftermiddagen fick vi uppgifter om att männen kunde finnas på campingen, och vi fick hjälp av piketpolisen i samband med frihetsberövandet.

Det blev tumult vid campingen. Bland annat skadades ett antal polisbilar i jakten, och en piketpolis fick en lättare skada.

– Vårt förråd intill minigolfbanan blev nedkört. Det är ofta barn där på eftermiddagarna. Tack och lov fanns inga barn där när detta skedde, säger Charlotte Hallsten vid Östnora camping till Mitt i.

De fyra männen greps och anhölls efter en dramatisk biljakt vid Östnora camping. Ett skjul blev bland annat nedkört.

Hade rymt från ett hem

Det visade sig att två av de fyra unga kidnapparna hade rymt från ett hem i södra Sverige.

– Även de två andra hör hemma längre söderut. En av dem känner vi till sedan tidigare eftersom han ofta är i Haninge. En hel del saker är också tagna i beslag, och nu måste det utredas om om de varit inblandade i andra brott under tiden de varit på rymmen, säger Lars-Göran Rehn.

De fyra männen är misstänkta för människorov, utpressning, misshandel och olaga hot.

Vilka skador fick 16-åringen?

– Jag kan bara säga att han misshandlades, och han mår säkert varken bra fysiskt eller psykiskt nu, säger Lars-Göran Rehn.