Det inte har gått att klarlägga något tydligt motiv, men tingsrätten skriver i domen att det finns tillräckliga bevis för att det var 15-åringen som högg. Foto: Arkiv

15-åring döms efter knivdåd vid grundskola

En 15-årig pojke har dömts för mordförsök efter knivskärningen utanför en skola i Solna i augusti.

  • Publicerad 10:42, 5 jan 2021

Den 28 augusti 2020 larmades polis och ambulans till Ulriksdalsskolan i Solna efter en knivskärning. Elever och personal hölls inomhus medan ett stort område spärrades av och genomsöktes.

Det visade sig vara en 14-årig pojke som fått livshotande skador efter att ha överfallits och knivhuggits på väg hem från skolan. 14-åringens kontokort och mobil hittades kort senare i närheten.

14-åringen ska ha attackerats av tre för honom okända personer, och höggs i bröstet och benen. Två av personerna ska ha varit maskerade.

Ungdomsvård och skadestånd

En 15-åring från Sundbyberg greps några veckor senare och åtalades i december för försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel. Han har nu dömts av Solna tingsrätt till sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader för mordförsök. Han ska också betala 150 000 kronor skadestånd till 14-åringen, som i dag ska må bra fysiskt.

Tillräckliga bevis

Det inte har gått att klarlägga något tydligt motiv, men tingsrätten skriver i domen att det finns tillräckliga bevis för att det var 15-åringen som högg.

15-åringen har nekat till att ha utdelat knivhugg och agerat tillsammans med andra personer. Han har erkänt att han utdelat en eller flera sparkar.

Åklagare Josefine Dahlqvist har tidigare sagt till Mitt i att även de misstänkta medbrottslingarna, två skolungdomar i Sundbyberg, skulle ha åtalats om det inte vore för deras låga ålder – ingen av dem har fyllt 15.