”Efter det Hasse utsattes för under de tidiga åren i Noice är det svårt att se en annan utveckling”, säger Pernilla Gillback. Foto: Hanna Lilja

”15-årige Noice-sångaren Hasse Carlsson bjöds på knark på turnén”

Turnéer där arrangören ordnade sprit och droger. Så leddes Noice 15-årige sångare Hasse Carlsson in i det missbruk som ledde till hans död. Det skriver ex-flickvännen Pernilla Gillback i boken ”Tonårsdrömmar – Noice, Hasse och jag”.

  • Publicerad 07:00, 27 okt 2019

Pernilla Gillback stryker undan löv nedanför gravstenen på Gustavsbergs kyrkogård. En liten sten formad som ett hjärtat skvallrar om här vilar ett ”Ett bedårande barn av sin tid”.

Hon har lärt sig att höra glädjen i Hasse Carlssons musik igen. Men här känner hon bara vemod.

– Det känns orättvist och synd framförallt. Efter det Hasse utsattes för under de tidiga åren i Noice är det svårt att se en annan utveckling än den som blev, säger hon.

Pernilla Gillback är kritisk mot hur musikbranschen behandlade Hasse Carlsson och Noice. Foto: Hanna Lilja.

”Nej Pernilla, han är död”

Det har gått 17 år sedan hon nåddes av beskedet om sin ex-pojkvän.

I september 2002 hälsade hon på sin mamma i hennes villa i Bromma.

– Mamma tittade på text-tv och ropade: ”Nej Pernilla, han är död!”

Pernilla Gillback blev inte förvånad när hon förstod vem det var. Efter att ha missbrukat heroin i flera år hade Noice-sångaren Hasse Carlsson hittats död i sin lägenhet i Gustavsberg. Han hade avlidit i den kroniska leversjukdomen hepatit C.

I ett par minuter behöll hon fattningen.

– Sedan var det som att någon drog ut proppen och det blev nattsvart sorg. Mina tonår rycktes undan. Hela meningen med livet rycktes undan. Mycket försvann för mig där.

”Gustavsberg för mig är Hasse. Det är Noice. Jättemycket glädje och jättemycket sorg”, säger Pernilla Gillback. Foto: Hanna Lilja.

Fick debutskivan som 14-åring

Hon var jämngammal med Hasse Carlsson. Som 14-åring fick hon Noice första skiva ”Tonårsdrömmar” i julklapp 1979. Livet förändrades.

”Han har kajal runt ögonen. Frisyren är rufsig och okontrollerad. Han är en blandning av sockersöt och farligt snygg. Han har allt!”, skriver hon i boken ”Tonårsdrömmar – Noice, Hasse och jag”.

Hasse Carlsson var bara 15 år när Noice började turnera. Foto: Bim Milde.

Iskan har vuxit efter Hasses död

Hon plockar vissna blommor ur vasen på graven och sätter dit nio vita rosor.

– Jag känner fortfarande en djup sorg. Men det finns också en ilska som har vuxit ju mer åren har gått, ju mer jag har reflekterat över saker som Hasse berättade för mig under tiden vi var tillsammans, saker som hans släkt har berättat efter att han gick bort. Hela den här grejen känns inte schysst.

Efter bortgången gjorde hon djupintervjuer med Hasses föräldrar som ett projekt när hon gick på journalisthögskolan.

Hasse Carlsson på scen. Han var 37 år när han avled i den kroniska leversjukdomen hepatit C 2002. Foto: Göran Assner.

Vill ge Hasse upprättelse

Vid sidan om heltidsjobb som journalist har hon sedan skrivit på boken i 15 år.

– Först visste jag inte hur jag skulle skriva en bok. Men sedan har jag blivit mer och mer arg och de senaste två åren har jag känt: nu måste den ut. Jag vill ge Hasse någon slags upprättelse.

Pernilla Gillback är kritisk till hur turnéarrangören ordnade alkohol och droger till Noice trots att de bara var 15, 16, 17 år. Med boken vill hon ge Hasse Carlsson upprättelse. Foto: Hanna Lilja.

Sångaren Hasse Carlsson var bara 15 år när Noice åkte på sin första turné 1980.

– Turnéarrangören lovade Hasses föräldrar att de skulle ta hand om honom, säger Pernilla Gillback.

”Roddarna fixade haschet”

Men verkligheten blev en annan. Hasse Carlsson och övriga bandmedlemmar behandlades som vuxna artister.

”Det var roddarna som fixade haschet. Det var en sån press, du kan aldrig fatta”, berättar Hasse Carlsson i boken.

Hasse Carlsson och Noice på turné.

”Lådan med öl och vin stod vidöppen och den lilla asken för betalningen var full av tior”, skriver Pernilla Gillback om en efterfest efter en spelning.

– Turnéarrangören såg till att det fanns alkohol på turnébussen och att det blev efterfester efter varje spelning. Man såg till att det fanns hasch tillgängligt. De gjorde likadant på den här turnén som på alla andra turnéer. Skillnaden var bara att här var artisterna inte vuxna – de var 15, 16, 17 år, säger Pernilla Gillback.

Dolde bandets festande

Enligt Pernilla Gillback förstod alla inblandade att de unga musikernas festande behövde skylas över.

– Kom det ut i någon tidning att det var en spritfester var alla väldigt snabba att säga att Hasse inte drack något. Hade det kommit fram att Hasse som var minderårig under hela turnéperioden hade druckit hade kanske någon stoppat hela turnén. Det var varken turnéarrangören eller bandet intresserade av.

Noice gav sig ut på sin första turné 1980.

Pernilla och Hasse träffades på BZ

Några år senare, 1985, träffade hon Hasse Carlsson på klubben BZ i Berzelii Park. Noice hade splittrats och han pluggade på komvux.

”’Hasse’, säger han och ser för en sekund rätt på mig. Rösten är tjock och spröd på samma gång. Han låter som musik.”

Pernilla Gillback och Hasse Carlsson var ett par i två år och bodde tillsammans. Foto: Peter Knutson.

Drogerna tar över

De flyttade ihop och levde tillsammans i ett par år. Men hans drogberoende tog större och större plats.

Han tar ett steg mot mig, pupillerna är små som knappnålar. Jag står kvar och han förvandlas till ett vulkanutbrott.”

Hasse Carlssons drogmissbruk slet till slut isär förhållandet med Pernilla Gillback. Foto: Privat.

Hon konfronterade honom och gjorde slut.

”Du blir arg för ingenting, du bara drar, och jag vet inte var du håller hus. Du har skumma kompisar som jag inte får träffa. Jag känner inte igen dig.”

”Bara grät, snorade och snöt”

Småstenen knastrar under hennes kängor när hon går runt Gustavsbergs kyrka.

Hon minns hur hennes mamma skjutsade hit henne torsdagen den 10 oktober 2002.

Hon hade en bukett med ”ringblommor, en sent blommande ros och en humlekvist”. På kistan mötte hon blicken av en snett leende sångare. Fotografiet hade de tagit tillsammans hos en kompis, på sig hade han en ljusgrå skjorta som Pernilla Gillback gett honom i present.

”Det var inte så här vi planerat att mötas i kyrkan, Hasse och jag. Våra planer bestod av vit klänning och smoking, bröllopsmarsch och fest.”

Pernilla Gillbacks röst darrar när hon tänker tillbaka på begravningen. Foto: Hanna Lilja.

Pernilla Gillbacks röst darrar.

– Det var så svårt för min omgivning att förstå vilken enorm sorg jag hade. Att komma hit och se Hasses föräldrar och se Hasses bror och kistan. Jag kan inte beskriva det. Det var en sådan sorg som lade sig som ett täcke över mig. Jag bara grät, snorade och snöt.

Freddie vilar på samma kyrkogård

Mossa har börjat växa ovanpå gravstenen där noter dansar och solen alltid skiner. Pernilla Gillback reser sig upp och spejar ut över kyrkogården. Gulnade löv prasslar på marken och rönnbär blänker i grådiset.

En bit från Hasse Carlssons grav, i minneslunden, vilar ett annat bedårande barn av sin tid. Noice keybordist Freddie Hansson avled också av en leversjukdom efter flera års missbruk, den 29 december 2001. Han blev 38 år.

Titeln på Noice andra skiva ”Ett bedårande barn av sin tid” pryder en hjärtformad sten vid Hasse Carlssons grav på Gustavsbergs kyrkogård. Foto: Hanna Lilja.

Pernilla Gillback tror att drogerna i kombination med pressen på de unga artisterna blev för mycket.

– Hasse var inte vuxen, han var inte färdig – han var bara 15 år. Skolan varvades med turnéer på lov och efter nian var det turnéer som gick i ett. Vid något kortare uppehåll på ett par månader skulle det spelas in en skiva. Det hände väldigt mycket på väldigt kort tid.

Hoppas musikbranschen börjar ta ansvar

Hon hoppas att hennes bok skapar en debatt om musikbranschens roll.

”Hela meningen med livet rycktes undan när Hasse dog”, säger Pernilla Gillback.

– Varför ser det ut så här? Varför tar ingen ansvar? Varför händer det igen? Jag hoppas att fler reagerar. Man kanske hade kunnat gjort det annorlunda och puttat åt ett annat håll. Jag tror det.

Fakta

Bildades i Gustavsberg

Noice bildades 1977 i Gustavsberg.

Bandet bestod ursprungligen av Hasse Carlsson (1965-2002), sång, Freddie Hansson (1963-2001), keyboard, Peo Thyrén (1962-), bas och Robert Klasen (1962-), trummor och Robert Liman (1963-), gitarr.

1979 släpptes debutskivan ”Tonårsdrömmar”.

Bandets popularitet exploderade efter ett framträdande i tv-programmet Måndagsbörsen 1980.

De första tre studioalbumen ”Tonårsdrömmar”, ”Ett bedårande barn av sin tid” och ”Det ljuva livet” såldes alla i över 100000 exemplar.

Bandet splittrades 1982.

På senare år har bandet återförenats. Originalmedlemmarna Peo Thyrén och Robert Klasen spelar tillsammans med sångaren Funky Dan Larsson och gitarristen Jonas Karlberg.

Visa merVisa mindre

Fakta

Jobbar på Svt

Namn: Pernilla Gillback.

Ålder: 54 år.

Bor: Hässelby.

Yrke: Redaktör på Sveriges Television, Svt, i Västerås.

Familj: Gift med Ulf, barnen Hampus, 18, och Sofia, 24, bonusbarnen Gustav, 18, och Ebba, 22, samt barnbarnet Theodore, 2,5 år.

Aktuell: Med boken ”Tonårsdrömmar – Noice, Hasse och jag”.

Visa merVisa mindre