15-åriga hjältar räddade äldre par från elden

DDe hörde en smäll – sedan steg röken mot himlen. 15-åringarna Tomas och Melvin från Tyresö såg att det brann vid ett hus på Lyckogången. Samtidigt hade även Jennie, 28, uppmärksammat branden. Utan att tveka tog de tre sig in i huset för att få ut ett äldre par. – Man var ju tvungen att göra någonting, så det var en självklarhet att ge sig in, säger Melvin.

  • Publicerad 16:16, 9 aug 2017

Det var sent på tisdagskvällen förra veckan som Tyresökillarna Tomas Rönning och Melvin Hogart, båda 15 år, plötsligt hörde en smäll och sedan såg rök stiga mot himlen vid ett av husen på Lyckogången.

De hade hälsat på en kompis precis intill och bestämde sig för att kolla upp var det brann.

– Tomas lyfte upp mig på sina axlar över staketet så att jag kan se. Jag ropade och vinkade för att uppmärksamma de boende om att det brann, säger Melvin.

Jennie upptäckte också branden

Samtidigt hade Tyresöbon Jennie Apelskog, 28, precis skjutsat hem sin bror som bor granne med huset. Då såg hon killarna och hon såg även att det var ett förråd, som stod precis intill husväggen, som brann.

– Då sa jag ”Det brinner ju, vi måste in”. Dörren var upplåst, så vi gick in. Kvinnan kom ut från sovrummet och ropade att vi måste fånga hundarna. Samtidigt sa vi att det brinner och att vi måste ut ur huset, säger Jennie Apelskog.


Jennie Apelskog                 Foto: Privat

De lyckades få tag på hundarna och en av killarna fick ut dem ur huset. Under tiden hade Jennie Apelskog kommit fram till kvinnans make i vardagsrummet.

– Han satt i soffan och verkade vara rätt chockad han med, säger hon.

Hjälpte dem ur huset

Mannen gick mot förrådet för att försöka släcka elden, men Tomas förstod att det inte var någon bra idé.

– Jag såg att mannen försökte gå in i förrådet och släcka med en vattenslang. Vi försökte bara få bort honom därifrån, säger han.

– Då hade det kommit syre till elden. Så då blev jag tvungen att nästa knuffa bort honom, säger Melvin Hogart.

De hjälpte mannen till dörren och fick honom ut ur huset.  Mannen och kvinnan satte sig med sina hundar på en gräsplätt.

Grannar hade evakuerat

Under tiden hade grannarna evakuerat sina hus i rädsla för att elden skulle sprida sig.

– Någon hade larmat räddningstjänsten och de kom jättesnabbt, säger Jennie Apelskog.

Den 71-åriga kvinnan säger till Aftonbladet att hon var så chockad av det som hände att hon bara har fragmentariska minnesbilder.

– Jag är jätteglad att ungdomarna grep in, även om jag inte riktigt minns allt. Jag var helt hysterisk, det här är det värsta jag varit med om. Jag har inte kunnat sova riktigt på hela veckan. Varje gång jag blundar ser jag eldslågor, säger hon till tidningen.

Motbevisar fördomar

Knallen som flera i området hörde orsakades av att förrådsfönstret exploderade. På bara några minuter brann förrådet ned till grunden. Det är fortfarande oklart vad som låg bakom branden, en teori är att skadedjur gnagt sönder elledningar i förrådet som sedan kortslutits.

Jennie Apelskog imponeras av modet som Melvin och Tomas visade.

– Jag tycker det är coolt att två tonårspojkar ryckte in och hjälpte till. Folk gnäller ofta på moppegäng och stökiga ungdomar. Men de här två bevisade motsatsen, säger hon.

Både Melvin Hogart och Tomas Rönning är nöjd med sitt agerande.

– Det känns bra att ha gjort någonting bra, men jag har tänkt lite efteråt vad som hade kunnat hände om elden hade spritt sig eller om man andades in för mycket rök, säger Melvin.