Anna Lindh 1957-2003. Foto: Mostphotos

15 år efter Anna Lindhs död – så hedrades hon

I dag är det 15 år sedan utrikesminister Anna Lindh dog. Under dagen har hon hedrats på olika platser i Stockholm. I kväll hålls ett minnesseminarium i ABF-huset till minne av Anna Lindh som politiker.

  • Publicerad 17:44, 11 sep 2018

I dag, den 11 september, är det 15 år sedan utrikesminister Anna Lindh dog. Dagen innan, den 10 september överfölls och knivhöggs hon när hon var och handlade på varuhuset NK i centrala Stockholm. Anna Lindh avled av sina skador, 46 år gammal.

Under tisdagen har Anna Lindh hedras på olika sätt i Stockholm.

Stefan Löfven besökte graven

Statsminister Stefan Löfven (S) besökte hennes grav tidigare under dagen tillsammans med utrikesminister Margot Wallström (S).

– Femton år. Det är klart att det alltid är svårt. Anna var som en politikens ljusgestalt. Man tänker på henne med väldigt ljusa minnen och att hennes gärning var alldeles för kort, säger hon till TT.

I kväll klockan 18 hålls ett minnesseminarium på ABF i Stockholm till minnet av Anna Lindh som socialdemokratisk politiker och inspiratör för ungdomligt engagemang i samhällsfrågor.

Mona Sahlin var en nära vän

Medverkande är bland annat Jan Eliasson, tidigare ordförande i Anna Lindhs minnesfond, ordförande i Sipri och tidigare vice generalsekreterare i FN, Mona Sahlin, tidigare ordförande i Anna Lindhs minnesfond, partiledare och personlig vän.

”Ett tillfälle att minnas en inspirerande politiker o människa o att påminnas om kampen för demokrati o medmänsklighet i dagens värld.”, skriver Jan Eliasson på Twitter.

Minnesseminariet är öppet för allmänheten.

Fakta

Anna Lindh

Anna Lindh var utbildad jurist.

1984 valdes hon till SSU:s ordförande, förbundets första kvinnliga.

Hon blev senare riksdagsledamot, kultur- och fritidsborgarråd i Stockholm, miljöminister och utrikesminister.

Den 10 september 2003 knivhöggs Anna Lindh på NK av Mijailo Mijailović. Hon avled av sina skador på Karolinska sjukhuset morgonen efter.

Källa: Anna Lindhs minnesfond
Visa merVisa mindre