148 nya positiva testresultat i Sollentuna. En negativ trend då det är fler än på sex veckor. Foto: Most Photos

148 nya coronasmittade i Sollentuna

Folkhälsomyndighetens senaste statistik, som presenterades i dag, visar på 148 nya bekräftade fall av covid-19 i Sollentuna i vecka 7. Det är en liten ökning sedan veckan innan, då det var 132 nya smittade, men samtidigt den högsta noteringen på sex veckor.

  • Publicerad 14:36, 25 feb 2021

Totalt har 4 583 Sollentunabor bekräftats smittade av covid-19.

Under vecka 7 avled tre personer i covid-19. Ingen av dem bodde på äldreboende, men en av dem hade hemtjänst.

Totalt har 143 Sollentunabor dött till följd av covid-19, och av dessa har 108 haft omsorg (79 bodde på äldreboende och 29 hade hemtjänst).

Sollentuna är Stockholms läns nionde största kommun sett till invånarantal, men när det gäller antalet avlidna i covid-19 ligger Sollentuna femma i länet – bakom Stockholm, Södertälje, Nacka och Huddinge.

690 000 vaccindoser

I Sverige är tendensen vad gäller smittspridningen fortsatt dålig, förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.

– Vi ser definitivt en uppgång och det kan gå snabbt eftersom vi ökar från höga nivåer, säger han.

Drygt 690 000 vaccindoser har getts i Sverige hittills och det är i de äldre åldersgruppen man har nått flest, vilket enligt Tegnell visar att regionerna följer de uppsatta prioriteringarna.

– Vi börjar se en hel del effekter av vaccinationer nu. Ökningen av antalet fall är framfört allt bland personer som är under 65 års ålder. De äldre är skyddade bättre och bättre. Bland personer som bor på särskilda boenden minskar antalet dödsfall, och även bland alla åldersgrupper över 65. Det är en effekt av en minskande smittspridning under en tid, men även en vaccineffekt, säger Anders Tegnell.

Test efter utlandsresa

Samtidigt är det för tidigt att ropa hej och statsepidemiologen passade på att påminna om vad som gäller för de som reser utanför Sverige under sportlovsperioden.

– Man ska testa sig när man kommer hem och upprepa testningen på dag fem. En del kan testas negativt och ändå bli sjuka efter några dagar. Det är därför viktigt att stanna hemma i sju dagar oavsett resultat.

Elever som reser utomlands på sportlovet sätts i karantän

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Populär fritidsgård hotad när kommunen ska spara

Nyheter Ännu inget nytt avtal för den föreningsdrivna gården i stallmiljö Den föreningsdrivna fritidsgården i stallmiljö är både välfungerande och välbesökt. Dessutom erbjuder den trygghet och meningsfull fritid för många tjejer i åldern 12–18 år. Ändå är den hotad.lördag 17/4 9:55

55+ kan få vaccin – om de kommer på stört

Nyheter Kan skriva upp sig på reservlista för överblivna doser Här kan 55-plussarna få sitt vaccin – om det blir doser över vid dagens slut. Knappt har mottagningen i Slakthusområdet öppnat så hänger de på låset.fredag 16/4 15:20

Sollentuna får 5 nya miljoner till ungdomssatsningar

Nyheter Riktat stöd till sommarjobb, lovskola och lovaktiviteter I går antog riksdagen den nya vårbudgeten. Bland annat anslås riktade statsbidrag åt kommunerna till sommarjobb för unga, lovskola och lovaktiviteter. För Sollentunas del handlar det om 5 miljoner...fredag 16/4 14:40