Tsandra Mageba Isaacs från Tullinge har målat sedan 1998 och är äntligen redo att visa sin konst. Foto: Stefan Källstigen

140 Botkyrkabor ställer ut i konsthallen

Botkyrka konsthall gjorde en efterlysning. Gensvaret blev minst sagt stort. Nu förbereder sig Botkyrka konsthall för sin största utställning någonsin.

  • Publicerad 06:57, 6 mar 2020

Aldrig förr har konsthallen haft så många medverkande konstnärer.

Den 7 mars öppnar utställningen Konst-när i Botkyrka konsthall som sedan förra året håller till i nya lokaler i Fittja centrum. Cirka 140 konstnärer ställer ut.

Utställningsteknikern Leo Park på väg upp med en tavla. Curatorn Anneli Bäckman och teknikern Inez Jönsson bedömer hängningen. Foto: Stefan Källstigen

– Otroligt kul att så många kände sig engagerade i detta. Vi hade kanske trott på 50-70 konstnärer. Vi tror också att det kommer att bli mycket publik,  säger Patricia Palma på Botkyrka konsthall.

Astrofotografen Miska Saarikko från Alby fotograferar rymden och deltar i utställningen. Foto: Stefan Källstigen.

Botkyrka konsthall hoppas även på besökare från andra delar av Stockholm.

– Det här är dessutom ett ypperligt tillfälle för folk att köpa fin konst, säger Patricia Palma med tanke på att de flesta av verken är till salu och att pengarna går till konstnärerna själva.

Botkyrka konsthall vill som en del av utställningen ta reda på vilka konstnärer det finns i kommunen, men också som utställningens namn visar, få veta när Botkyrkaborna gör konst.

Astrofotograf

Bland verken finns måleri, fotografi, installation, skulptur, video, ljudverk och poesi men också andra konstformer.

En av de medverkande är astrofotografen Miska Saarikko från Alby. Han fotograferar bland annat natthimlen; solen, månen, förmörkelser, norrsken, Vintergatan och nebulosor. Det sistnämnda är flera ljusår stora moln av gas och rymdstoft.

– Bilden heter ”Vintergatan och kvarnen”. Man ser norra halvklotets sida av Vintergatan på bilden tillsammans med en gammal kvarn som har gått sönder genom åren. Kvarnen upprättades nån gång runt 1500-talet och användes för att pumpa upp vatten med, säger Miska Saarikko.

 Tsandra Mageba Isaacs från Tullinge är äntligen redo att visa sin konst. Foto: Stefan Källstigen.

Debutant

Miska hade sin första utställning 2006. En debutant hittar vi däremot i Tullingebon Tsandra Mageba Isaacs som målat sedan 1998. Hennes verk ”En del av…” visar tre generationer kvinnor med utländsk bakgrund på en picknick-filt vid ett midsommarfirande. På filten finns bland annat en midsommartårta, svenska flaggan och midsommarblomster. Det är en tavla om integration och en hyllning till den svenska midsommaren.

– Jag kände att nu är jag färdig med den. Jag har tagit fram den och gjort ändringar under flera års tid. Så är det med många av min målningar. Men nu finns det ingenting mer som ska ut. Jag var redo att släppa den, säger hon.

När gör du konst?

– När det känns som att det finns något jag vill bearbeta eller jag behöver lite lugn. Eller om jag har fått mycket intryck och inspiration, säger Tsandra Mageba Isaacs.

Fakta

Då pågår utställningen

Vernissaget är den 7 mars. Då är Konsthallen öppen klockan 12-16.

Utställningen pågår fram till 18 april.