14 gamla tvingas bort när Nacka kommun stänger äldreboende

Nacka seniorcenters äldreboende i Älta kommer med största sannolikhet att läggas ner. Toaletterna lever inte upp till Arbetsmiljöverkets krav, vilket innebär att 14 äldre tvingas flytta. – Jag vet inte om min mamma kommer att klara en flytt, säger en anhörig.

  • Publicerad 15:26, 17 okt 2019

Armas Jokinen, 86 år, är en av fjorton som bor på Nacka seniorcenters äldreboende i Älta centrum.

Från sitt ombonade rum högt upp i huset har han fin utsikt över Ältasjön. På väggarna hänger tavlor med naturmotiv bredvid släkt- och familjefoton.

Beslut fattas 28 oktober

Men snart kan Armas bli tvungen att flytta härifrån. Den 28 oktober väntas kommunstyrelsen i Nacka fatta beslut om att lägga ner äldreboendet.

– Först blev man förbannad. Men efter att ha pratat med min son som är rörmokare förstår jag problemet, säger Armas Jokinen när Mitt i Nacka hälsar på.

Åtta centimeter för trångt

Och problemet, det är att toaletterna är för små. Arbetsmiljöverkets krav är att utrymmet bredvid toalettstolen ska vara minst 80 centimeter. På Nacka seniorcenters toaletter saknas åtta centimeter.

Kommunen kan inte möta Arbetsmiljöverkets krav på moderna toaletter. Nacka seniorcenter i Älta läggs ner. Armas Jokinen, 86, tvinga flytta. Foto: Pekka Pääkkö

Enligt Arbetsmiljöverket innebär detta risk för olyckshändelser och för att personalen får förslitningsskador. Myndigheten har därför belagt Nacka kommun med förbud att driva äldreboendet vidare i nuvarande lokaler.

Nu börjar tiden bli knapp

Anette Böe, Nacka kommun

Förbudet träder i kraft 1 oktober nästa år och kommunens överklaganden – senast till kammarrätten – har varit resultatlösa.

– Det är svårt med Arbetsmiljöverkets regler. Vi har försökt att påvisa att det här inte påverkar personalens arbete. Men nu börjar tiden bli knapp. Visst ska vi överklaga men vi har redan förlorat i två instanser, säger Anette Böe produktionsdirektör för välfärd samhällsservice i Nacka kommun.

Ekonomi spelar också in

Att bygga om toaletterna är enligt Anette Böe inget alternativ.

– Ska vi bygga om måste de som bor här ändå flytta ut. Det här är dessutom en liten enhet som har svårt att bära sig ekonomiskt. Därför är vårt förslag att äldreboendet läggs ner, säger hon.

Vi fick en chock när vi kom till mötet

Orolig anhörig

Boende och anhöriga fick besked om detta vid ett informationsmöte i tisdags.

– Vi fick en chock när vi kom till mötet och de sa att det ska stänga. Min mamma är jättedålig. Jag vet inte om hon kommer att klara en flytt, säger en kvinna som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Har sex månader på sig

Om förslaget blir verklighet har de boende sex månader på sig att söka plats på ett annat äldreboende.

– Det finns en mängd andra äldreboenden i Nacka och vi har även en överenskommelse med flera andra kommuner som kan ta emot Nackabor. Våra biståndsbedömare säger att de flesta kommer att kunna komma dit de vill, säger Anette Böe.

Hoppas på plats i Nacka

Armas Jokinen stressar inte upp sig över flytten.

– Det ska nog bli bra. Men jag hoppas att jag kan få en plats här i Nacka eller på Värmdö. Jag är född på landet, jag vill inte bo inne i stan, säger han.